Cégvilág

Európai gázt kaphat Ukrajna, hogy jöhessen az orosz gáz

Európai cégek konzorciuma pumpálna gázt az ukrajnai gázrendszerbe, hogy keleti szomszédunk akár már ma felújíthassa a területén keresztüli tranzitot. Persze, ehhez orosz-ukrán tranzitmegállapodás is szükséges.

Az olasz ENI, a német E.On Ruhrgas és a francia Gaz de France Suez és egy osztrák cég (feltehetően az OMV-leány Econgas – a szerk.) másfél milliárd köbméter gázt küldenének Ukrajnába az ottani tranzit gázrendszer működtetéséhez. Ennek köszönhetően akár már ma is újraindulhat az Ukrajnán keresztüli orosz tranzit, idézi Paolo Scaronit, az olasz társaság vezérigazgatóját a Reuters. Az ENI, mint Európa legnagyobb vezeték gázvezeték hálózat üzemeltetője és az ukrán gázhálózat legnagyobb használója, további európai cégeket is be kíván vonni a konzorciumba. A cégek később e gázt visszakapnák.

Két napja az ukránok az oroszoktól kérték e mennyiséget, ami az első negyed évben, napi 21 millió köbméretes tranzit fenntartása mellett több mint egymilliárd dollárba kerülne. A rendszer üzemeltetéséhez szükséges gázt alaphelyzetben a tranzitáló és ezért tranztidíjat beszedő országnak kell biztosítania. Ahhoz persze, hogy a tranzit újrainduljon az európai konzorcium fellépésének köszönhetően, az orosz és az ukrán félnek is meg kell állapodnia a tranzitjogokról.

Scaroni ENI Econgas Gaz de France Suez
Kapcsolódó cikkek