A Vértesi Erőmű Zrt. mai rendkívüli közgyűlésén számos, a társaság irányítását érintő kérdésben döntöttek, módósult az alapszabály is. A közlemény szerint a változtatások fő oka, hogy – igazodva az állami irányítású társaságok vezető testületeinek létszámával kapcsolatos elvárásokhoz – kisebb létszámú (öt főből álló), a költségtakarékosság szempontjait hatékonyabban érvényesítő, egyúttal az operatív irányítást is erőteljesebben megjelenítő igazgatóság álljon a társaság élén.

A módosított alapszabály révén a vezérigazgatói tisztséget betöltő igazgatósági tag a jövőben – az igazgatóság elnökévé történő választása esetén – elnök-vezérigazgatóként irányíthatja a céget. A közgyűlés a korábbi igazgatóságból visszahívta Gálos Tibor vezérigazgatót, akinek az alapszabály rendelkezései értelmében vezérigazgatói megbízatása is megszűnt. A közgyűlés az új összetételű igazgatóság tagjai közül Szabó Pált a társaság vezérigazgatójává választotta.

A Vértesi Erőmű menedzsmentjében történt változás elsődleges indoka az erőműtársaság magyar energiarendszerben betöltött szerepének megváltozása illetve az ehhez szükséges irányítási szemlélet érvényre juttatása. A jelenlegi gázellátási problémák is élesen rávilágítottak az ország primerenergia-hordozó felhasználásának strukturális kérdéseire, különös tekintettel a hazai kitermelésű források villamosenergia-termelésben betöltött szerepére és a megújuló energiahordozók minél szélesebb körű elterjedésének szükségességére.

A Vértesi Erőmű Zrt., mint hazánk második legnagyobb szénbázisú erőműve, - mely egyúttal jelentős mértékű biomassza-tüzelésre is alkalmas -, kiemelt szerepet játszik a fenti szempontok érvényesítése terén. Szabó Pál 2008. május és november között miniszterként irányította az energetikát is felügyelő minisztériumot. Előtte többek között az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt., majd a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatójaként széleskörű tapasztalatokat szerzett nagyvállalatok irányításában, a vagyonkezelésben és a vállalatok működtetése során a a piaci szemlélet széleskörű érvényesítésében.