Cégvilág

Hogyan kerüljünk ki a gázcsapdából?

Az MTA nevében sokszor és sok helyen elmondtam az elmúlt 3 évben, hogy megítélésünk szerint Magyarország földgázcsapdában van, és úgy kellene alakítani a hazai energiapolitikát, hogy ebből a helyzetből kikerülhessen az ország írja az MTA Energetikai Bizottságának elnöke.

A Parlament által 2008 tavaszán elfogadott energiapolitikai koncepció vitája során többen ütköztünk ebben a tárgyban, mert az akkori – SZDSZ vezette – Gazdasági Minisztérium meghallgatta ugyan az érvelésünket, de véleményének lényege az volt, hogy Magyarországon egyedülállóan jó a földgázelosztó infrastruktúra, amiben nagy üzleti lehetőség van – írja Dr. Aszódi Attila.

Az MTA Energetikai Bizottságának elnöke szerint ugyan hosszú távon más energiahordozók is szerephez juthatnak, de a következő 15-20 év – álláspontjuk szerint – egyértelműen a földgázé lesz, mint ahogy az energetikai fejlesztések az elmúlt két évtizedben is elsősorban a földgázról szóltak.

A 10 napja tartó földgázellátási válság ugyanakkor nagyon határozottan arra hívja fel a figyelmet, hogy a földgázcsapda veszélyesebb, mint gondoltuk. Az orosz és az ukrán fél harmadik éve játssza ugyanazt a huzavonát január elején, de ilyen hosszú ideig sosem kakaskodtak még, és eddig arra sem volt példa, hogy a gázszállítások hosszú napokra teljesen leálljanak.

Jelentősebb gáztartalékok nélküli országok, mint Szlovákia vagy Szerbia komoly bajba kerültek. A mostani helyzet ékes bizonyítéka annak, amit minden energetikai szakember tud: vezetékes energiahordozó importjától függeni nagyon nagy kiszolgáltatottságot jelent – éli az elnök.

Magyarországon több évtizedes politika volt, hogy a legkisebb faluba is gázt kell vinni, és a lehető legtöbb háztartást rá kell kötni a gázhálózatra. Mert a földgáznak számos előnye van. És a magyar energiapolitikának van egy másik nagy, ámde kétes "vívmánya": a sok háztartás és üzem mellett az erőművek egy jelentős része is földgázfüggő: a hazai áramtermelés harmada származik földgáztüzelésű erőművekből.

A mostanra hagyományossá vált januári orosz-ukrán gázvita rá kell, hogy ébressze a magyar energiapolitika alakítóit: újra kell gondolni energetikánkat. Olyan energetikára van szükség, ami csökkenti az egyoldalú orosz gázfüggést, és általában is csökkenti a földgáztól való függést, hiszen hazánk összes energiafelhasználásának közel 45 százaléka származik ma földgázból, ami a legmagasabb érték egész Európában!

Aszódi a megújulú energiaforrások fokozott használatát javasolja. Mint írja, az földgáz szerepe jelentősen csökkenthető a villamosenergia-termelésben is: fejleszteni kell a lignitet előállító visontai erőművet. Aszódi emellett vízlépcsőt és erőművet építene a Dunára és bővítené a paksi atomerőművet.

Aszódi Attila atom gáz MTA Energetikai Bizottsága lignit vízlépcső
Kapcsolódó cikkek