Cégvilág

Már nem igaz, hogy a gyenge forint jó az exportcégeknek

Már nem igaz az a szlogenszámba menő kijelentés, hogy a gyenge forint az exportáló vállalatok számára egyértelműen előnyös. Körképünkből kiderült, hogy több cégnél Janus-arcú a kép a forintárfolyamokkal kapcsolatban, vagyis egyes külpiacra dolgozó vállalatok amit nyernek a réven, azt elvesztik a vámon.

Ilyenek elsősorban azok a cégek, amelyek külpiacai a gazdasági világválság hatására jelentősen szűkültek, így az autóipari Nemak Győr Kft. vagy a hazai szállodaipar. Sok exportcég kisebb-nagyobb részben nyersanyagait importból szerzi be, amelynél árt a gyenge forint. Ez még a baromfiiparra is igaz, ahol az adalék- és a csomagolóanyagok drágulnak a Hungerit szerint.

Akad olyan cég, amely a biztonságra törekedve még korábban fedezeti (hedge) ügyletet kötött, bebiztosítva a forintárfolyamot a maga számára, amely persze az erősebb kurzus idején igen hasznos lehet. Ugyanakkor a gyógyszeripari nagyvállalat, a Richter nem panaszkodhat, árbevételének 87 százaléka a külpiacokról származik, így számára jelentős bevételnövekedést hozott a gyenge hazai fizetőeszköz.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

forint exportcég külpiac
Kapcsolódó cikkek