Cégvilág

Mától jöhet az orosz gáz

Ma reggel 8 órától az orosz Gazprom ismét küld Európába gázt Ukrajnán keresztül Alekszander Medvegyevnek, a cég vezérigazgató-helyettesének a közlése szerint.

Ha a tranzit újra is indul, saját ár-, tartozás- és tranzitdíjvitáját az orosz és az ukrán fél továbbra sem zárta le. Közben Európa-szerte terítékre került a hasonló válságok elkerülése. Horvátországban felgyorsítanák a Krk szigetre tervezett cseppfolyósföldgáz-kikötő építését, magyar részről a Nabucco-projektet ráznák fel és a NETS-et bővítenék ki, Szlovákiában újraindítanák a tavaly leállított két reaktorblokkot.

A Gazprom pedig közölte: felgyorsítja az Északi és a Déli Áramlat gázvezeték építését, Európában pedig hatalmas tárolókat létesít. Az orosz–ukrán gázkrízis kirobbanása után a megszokottnál jóval nagyobb érdeklődésről számoltak be az alternatív energiaforrásokkal foglalkozó hazai cégek.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

 

Déli Áramlat gáz Északi NETS
Kapcsolódó cikkek