Cégvilág

Milliárdokat bukhat a Microsoft a Vista kampányán utólag is

A „Vista Capable” matrica ügye olyan homályos, hogy nyilvánvalóan a tárgyalás idején létező aktuális erőviszonyok döntenek majd e kérdésben - olvasható az itcafe.hu oldalon.

Az ügyet tárgyaló amerikai szövetségi bíróságra beterjesztett friss szakértői vélemény könnyen elvezethet addig, hogy a Microsoft gigászi, 8,5 milliárdos kártérítési követelésnek nézhet elébe.

A történet már igen régi, 2006-ra nyúlik vissza, amikor a Microsoft kampányfogásként a Windows XP-vel eladott gépek egy részére – mint kiderült, az Intel nyomására – a terjesztőkkel elhelyeztetett egy matricát („Vista Capable”), mely azt volt hivatott jelezni, hogy az adott hardverkonfiguráció alkalmas arra, hogy a cég következő, nagyobb rendszerigényeket kívánó operációs rendszerét is gond nélkül futtathassa. Ezt a jelzést már a kezdetektől támadták, s 2007 óta bírósági eljárás is folyik az ügyben, az úgynevezett csoportos per keretében. A per tárgya: vajon a matrica ösztönözte-e arra a vevőket, hogy többet költsenek számítógépre egy üzletben, mint amennyit eredetileg szándékoztak.

A mostani „fordulatot” az okozta, hogy egy felkért szakértő, Keith Leffler, a Washingtoni Egyetem közgazdásza jelentésében azt állítja, hogy az adott időszakban az általa felbecsült 19,4 millió eladott PC-re számítva legalább 3,92 milliárd, de akár 8,52 milliárd dollár is lehet a fogyasztóknak okozott kár, melyet megtévesztően zsebeltek be a terjesztők.

Leffler állításait a Microsoft jelentéseire alapozza, melyek szerint 2006 áprilisa és 2007 januárja között 13,75 millió notebookot, illetve 5,65 millió asztali számítógépet adtak el, melyeken szerepelt a „Vista Capable” matrica, ám ezek a gépek nem teljesítették azokat a követelményeket (Premium Ready), melyek érdemessé tették volna az eszközöket a megjelölésre.

Ez az ügy egyébként még mindig elég homályos, mivel nem teljesen tiszta, hogy a Microsoft a Vista melyik verzióját értette a „Vista Capable” megjelölés alatt, az érintettek mind mást állítanak, s ugye nem mindegy, hogy a Vista Basicről, vagy a Vista Ultimate-ről van szó. A tárgyalás folyik tovább, nyilván érkeznek még újabb szakértők is…

Capable Vista windows matrica XP Microsoft
Kapcsolódó cikkek