Cégvilág

Szembeszállunk az EU-val, marad a GMO-stop

Az Európai Bizottság (EB) újabb felszólítása ellenére Magyarország továbbra is fenn kívánja tartani a köztermesztési és forgalmazási moratóriumot azokra a kukoricahibridekre, amelyek az amerikai Monsanto MON810-es genetikailag módosított (GMO) génjét tartalmazzák – mondta lapunknak Gőgös Zoltán, az FVM államtitkára.

A tiltást ötpárti parlamenti konszenzus írja elő, és az agrártárca is a moratórium megőrzésével ért egyet. A MON810-es hibridek beengedésével főként a dinamikusan fejlődő, hagyományos hazai vetőmagtermelés lehetetlenülne el – húzta alá az államtitkár.

Mint ismert, az EB a múlt héten másodszor szólította fel hivatalosan Magyarországot, hogy számolja fel a GMO-stopot. (Az állásfoglalás a MON810-es génre vonatkozik, mivel Brüsszel egyelőre csak ennek köztermesztését engedélyezte az EU-ban.) Ágazati szakértők a bizottsági fellépést részben azzal magyarázzák, hogy az unió nem fogadja el a moratórium alátámasztására benyújtott magyar tudományos bizonyítékokat.

Emellett – utalt rá Gőgös Zoltán – a bizottsági sürgetés mögött a forgalmazó cégek lobbizása állhat, amelyek abban lennének érdekeltek, hogy GMO-kukoricáikat minél szélesebb körben termesszék. Az érintett társaságok az utóbbi egy-két évben az agrártárcát is igyekeztek meggyőzni arról, hogy Magyarország a moratóriumot oldja fel – tette hozzá.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Gőgös génmódosított Európai Bizottság moratórium FVM kukoricahibrid GMO
Kapcsolódó cikkek