Az ukrán állami Naftohaz Ukrajini gázipari társaság blokkolja a RosUkrEnergo (RUE) tevékenységét, írja az RBC orosz internetes lap a Gazprom szóvivőjének tegnapi rádiónyilatkozatából idézve. Szergej Kuprijanov az Ekho Moszkvinak elmondta, hogy a Naftohaz miatt a RUE nem fér hozzá ukrajnai földalatti gáztárolóihoz, márpedig az azokban lévő gázra is szüksége van európai exportkötelezettsége teljesítéséhez.

Mint beszámoltunk, a Gazprom a Naftohazzal folyó gázár-, gáztartozás- és tranzitvitája miatt január 1-jén reggel leállította ukrajnai gázexportját. A rajta keresztüli tranzitot viszont érintetlenül hagyta, sőt, közlése szerint biztonsági okokból annak mennyiségét meg is növelte. A társaság az említett RUE 50 százalékos tulajdonosa, a másik 50 százalék közvetve két ukrán üzletember kezében van.

A RUE Ukrajna kizárólagos gázszállítója, ezen felül Ukrajnán keresztül többek között Magyarországra is hoz gázt. Tőle származik a hazai szabadpiacon elkelt gáz meghatározó része, évente körülbelül hárommilliárd köbméter. Vevője, az EMFESZ Kft. illetékese, Gallyas Igor a VGO kérdésére közölte: „nem érzékeljük, hogy a tároló használat esetleges blokkolása miatt kevesebb földgázt kapnánk. Ugyanazon a csövön érkezik az EMFESZ-hez a gáz, mint a Gazprom vevőjéhez, az E.Onhoz, a gáz mennyiségét, illetve nyomását pedig egyben érzékeli az FGSZ Földgázszállító Zrt. Így a mi behozatalunkra is ugyanaz érvényes, mint az ország egészéére: az energiahordozó a szerződés szerint érkezik.

„A gázimport jelenleg is folyamatos és szerződés szerinti”, erősítette meg péntek délben a VGO érdeklődésére Lakatos Edina, az FGSZ szóvivője. (Ha igaz, hogy a RUE nem fér hozzá ukrajnai tárolóihoz, akkor a Gazprom által említett tranzitgáz többlet lehet annak a magyarázata, hogy az európai ellátás zavartalan - a szerk.)