Cégvilág

Veszélyben a Vértesi Erőmű

A korábbi 20 milliárd forintos kárból 11 milliárd forint rendezéséről már megállapodott a Magyar Villamos Művek azokkal az áramkereskedőkkel, akiknél a Vértesi Erőmű Kapolyi László ígéretére teljesítményt kötött le, de 9 milliárd forintot még mindig követelnek a 10 milliárd forint jegyzett tőkéjű cégtől - mondta Tatabánya fideszes polgármestere hétfői sajtótájékoztatóján - írta az MTI-Eco.

"A Vértesi Erőmű törzstőkéje 10 milliárd forint, így a vállalat biztonságos működése is veszélybe kerülhet" - mondta Bencsik János. A polgármester emlékeztetett arra: információi szerint az MVM Zrt. és Kapolyi László cége közös társaságban végzett erőművi beruházást Vásárosnaményban. Az MVM 23 milliárd forint fejlesztési kölcsönt adott a Kárpát-Energo nevű közös cégnek, melyet egy összegben megkaptak. Bencsik János úgy tudja, ezt az összeget "megutaztatták Nyugat-Európában egy luxemburgi vállalkozáson keresztül és a Vértesi Erőmű megvásárlása érdekében fizettek be az MVM kasszájába 10 milliárd forintot".

Korábban az MTI beszámolt arról, hogy Kapolyi László 250 megawatt villamos áramot rendelt a VÉRT-től, majd december 30-án pénzügyi gondokra hivatkozva visszamondta a megrendelést. A szerződés felmondása után a kereskedők mintegy húszmilliárdos kártérítést követeltek. Az ügyről az MVM kommunikációs vezetője elmondta, hogy a várható jogvitákról a Magyar Villamos Művek december 22-én értesült hivatalosan, és felkérte a VÉRT felügyelő bizottságát a kérdés kivizsgálására. Az MVM ez év január 15-én rendkívüli ülésen váltotta le Gálos Tibor vezérigazgatót, valamint a VÉRT teljes igazgatóságát.

Az erőművet azóta Szabó Pál, volt energetikai miniszter vezeti. Az MTI úgy tudja, hogy időközben menesztették a gazdasági és a kereskedelmi igazgatót. A vásárosnaményi erőmű-beruházással kapcsolatban az MVM korábban nem cáfolta, hogy voltak szabálytalanságok az ügyben. Ezért leváltották a közös cég vezetőit, köztük Molnár Lászlót, az MVM korábbi gazdasági-vezérigazgató helyettesét.

Az MVM Bencsik János felvetéseivel kapcsolatban az MTI-vel közölte: "a cégcsoport társaságainál, valamint azon társaságoknál, amelyekben az MVM részesedéssel rendelkezik, megkezdődtek a 2008-as gazdasági év zárási munkái. ...Amennyiben a könyvvizsgáló az üzleti jelentés hitelesítésén túlmenően megállapításokat fogalmaz meg a megelőző üzleti évre vonatkozóan, úgy az adott társaság vezetésének feladata a szükséges lépések megtétele". Az MVM leszögezte: "A Kárpát-Energo jelenlegi vezetésének célja, hogy a gázturbinás projekt az eredeti szándéknak megfelelően, az MVM igazgatóságának és közgyűlésének döntése szellemében, határidőre és minél költséghatékonyabban megvalósuljon."

Kapolyi László megkapta az MTI írásbeli megkeresését a személyét és vállalkozásait érintő kérdésekről, azonban kedden késő estig nem válaszolt a kérdésekre.

Vértesi Erőmű Bencsik Kapolyi MVM szabó pál
Kapcsolódó cikkek