Cégvilág

Bluetooth-adapter: a drótnélküli kapcsolat - árak, modellek

Az asztali számítógépek és a régebbi noteszgépek többségét nem készítették fel a Bluetooth-adatátvitelre. Időközben azonban nemcsak a mobiltelefonokba, hanem a PDA-kba, nyomtatókba és egyes fényképezőgépekbe is beépítették a vezeték-nélküli adatátvitel képességét. Csekély beruházással azonban a korosabb masinák felhasználói is kiválthatják a drótok egy részét, ha egy USB-porthoz csatlakoztatható Bluetooth-adapterrel bővítik a konfigurációt.

A Bluetooth sokak számára csak a mobiltelefon és a headset közötti vezeték-nélküli hangátvitelt jelenti, holott a „kékfog” technológia ennél sokkal több területen is alkalmazható. A Bluetooth-modullal épített Hi-Fi fejhallgatókkal például nemcsak a mobiltelefonról, hanem a noteszgépről, asztali számítógépről vagy PDA-ról is kiváló minőségben hallgathatunk zenét, sőt, a különböző Bluetooth-kompatibilis perifériákat (billentyűzet, egér, nyomtató) is drótnélküli kapcsolattal használhatjuk.

Megfelelő beálltásokkal összesen hét Bluetooth-készülékkel tarthatunk kapcsolatot egyidejűleg. Mivel a rádiófrekvenciás kapcsolattartáshoz nem szükséges az eszközök közötti optikai rálátás (ellentétben az infravörös sugarakkal működő IrDA-kapcsolattal), ezért bizonyos hatókörben szabadon mozoghatunk a fejhallgatóval, mobiltelefonnal, PDA-val, és a vékonyabb falak sem gátolják az adatcserét.

Minden USB-porttal rendelkező számítógépünket képessé tehetjük a vezeték-nélküli átvitelre egy olcsón beszerezhető BT-adapterrel. Az új eszköz telepítése még a kevéssé jártas felhasználóknak sem jelent különösebb gondot, mivel például a Windows XP és a Vista automatikusan felismeri az új hardver-elemet, de más operációs rendszerek használata esetén is egyszerűen konfigurálható az adapter. A csatlakoztatni kívánt eszköz (mobiltelefon, PDA, stb.) vagy periféria bekapcsolása után sorban felismeri, majd azonosítja azokat, így a későbbiekben nem keverhetők össze a különböző eszközöktől érkező adtok.

A gyártók sokféle Bluetooth-adapterrel jelentek meg a piacon – a különbség a kialakításban, az átviteli sebességében, a hatósugárban és természetesen árban van.

A „mini”-kategóriás adaptereket elsősorban noteszgépekbe szánták, ahol a sok mozgatás során előforduló mechanikus sérülés lehetősége annál kisebb, minél kevésbé nyúlik ki az eszköz az USB-csatlakozóból. A tízforintosnál kisebb külső méretekkel rendelkező modulok alig észrevehetőek, ha a számítógép USB-portjába illesztettük.

A stabil helyen működő asztali gépek esetében kevésbé sérülésveszélyesek a házból néhány centiméternyire kilógó (leginkább a hagyományos USB-memóriakulcsra emlékeztető kialakítású) eszközök, mivel az asztali PC állandó helyen üzemel – legfeljebb a porszívózás veszélyeztetheti a házon túlnyúló részeket. Ennek megfelelően ezek az adapterek némileg olcsóbbak is mini-kategóriás társaiknál. Az adatforgalmat mindkét típusnál az adapterbe épített színes LED-kijelző villogása mutatja.

A másik vásárlási szempont az adatátviteli sebesség – ezúttal azonban a Bluetooth-kapcsolat másik végére kerülő eszközökbe épített modul átviteli sebességének ismeretében érdemes meghatározni, hogy milyen adaptert válasszunk. A mobiltelefon vagy PDA leírásában megtalálható, hogy a Bluetooth szabvány melyik változatának (1.2, 2.0 vagy 2.1) megfelelő modullal kell majd kommunikálni, az ott feltüntettetnél gyorsabb átvitelt kínáló adaptert fölösleges lenne vásárolni, hiszen úgysem használhatjuk ki a maximális sebességet. A Bluetooth szabványnál két adatátviteli sebességet érdemes kiemelni: az 1.2 verzió még csak 723 kb/s, a 2.0-as változat azonban elméletileg már 3 Mbps adatátvitelre is képes, ha az EDR (Enchanced Data Rate) funkcióval is ellátták a modult (a gyakorlatban elérhető valós sebesség azonban csak 2,1 Mbps).

A kapcsolat hatótávolságára a „Class” jelzés utal: az 1-es kategóriával jelzett eszközök 100 méteres, a 2-es jelűek 10, a 3-assal jelöltek csak 1 méteres hatósugarú körben képesek az adatkommunikációra. 100 méteres hatósugarú adaptert csak indokolt esetben válasszuk – előfordulhat ugyanis, hogy a hatókörbe került, de számunkra idegen eszközök jelei megzavarják a normál kommunikációt – illetve olyan vevők is foghatják az általunk használt adapter jeleit, amelynek nem szeretnénk információt küldeni.

Befejezett bővítési fejlesztések

Korábban voltak arra vonatkozó kísérletek, hogy a digitális fényképezőgépeket is bevonják a Bluetooth adatkommunikációba, de az egyre nagyobb méretű képállományok átvitele túlságosan időigényes volt, a kapcsolat megszakadása esetén pedig újra kellett indítani az átvitelt.

Ugyanígy egyes nyomtatókat is felkészítettek a Bluetooth adatforgalomra (például a Canon SELPHY ES1), ám a beépített áramkörök jelentősen megnövelték a készülék árát. A kényelmi szolgáltatásért azonban csak kevesen voltak hajlandóak megfizetni a komoly felárat, ezért a gyártók nem is folytatatták ilyen irányú fejlesztéseiket.

Árak, modellek

Nincs jelentős árkülönbség a „mini” és a hagyományos USB-kulcshoz hasonló kialakítású adapterek között, meglepő módon nem is az átviteli sebesség vagy a hatósugár determinálja az árat.

A Belkin Bluetooth USB-adapter (1 300 forint) a nagyobb átviteli sebességet biztosító szabványnak is megfelel, hatósugara 100 méter, így a legjobb ár/teljesítmény mutatójú eszköznek mondható.

Ugyan drágább, de sokkal lassabb átviteli sebességet kínál az MBT-503 USB 2.0 jelű adapter (2 200 forint), amely csak a Bluetooth szabvány 1.2 változatát tudja, hatótávolsága 100 méter. A többi adapter esetén is megtévesztő lehet, hogy a típusjel tartalmazza az „2.0” jelölést, ezért jó tudni, hogy az „USB 2.0” nem a külső eszközökkel történő adatforgalom, hanem az adapter és a számítógép közötti belső sebességre utal.
 
A mini-kategóriában az SBS BA811 jelű eszköze az árverseny győztese (2 400 forint), amely azonban a Bluetooth 1.2 szabványnak megfelelő sebessége miatt csak lassabb adatátvitelt tesz lehetővé; az elsősorban noteszgépekhez ajánlott kiegészítő 20 méteren belül biztosítja az adatkommunikációt.

Alig drágább a CMP-Bluekey31 (2 990 Ft), amely szintén 20 méteres hatósugarat ígér, ám ez a távolság a legtöbb esetben elegendő, és csökkenti a külső zavarok veszélyét.

A Trust BT-2420P jelű modellje (4 200 forint) már nagysebességű adatkapcsolatra (Bluetooth 2.0) is alkalmas, átviteli távolsága azonban csak 10 méter.

A csupán 22 gramm tömegű, és 19,47 x 8,1 x 16 mm külső méretekkel rendelkező Asus USB-BT21 (7490 forint) az előző két modellhez hasonló paramétereket kínál, magasabb ára a gyártó jól csengő névével magyarázható.

A márkanevet ebben a termékkategóriában is meg kell fizetni: a Sony DPPA-BT1 jelű adaptere (12200 forint), vagy a Canon BU-20 jelzésű modellje (17990 forint) ugyanazt a műszaki tartalmat hordozza, mint az előzőekben felsorolt eszközök. A Canon adaptere azért említésre méltó, mert a gyártó korábban piacra dobott, beépített (vagy opcionálisan megvásárolható) Bluetooth vevőegységgel rendelkező nyomtatóit (egyes Selphy és PIXMA modellek) így biztosan gond nélkül használhatjuk vezeték-nélküli adatátvitellel is.

USB bluetooth bluetooth-adapter PDA mobil
Kapcsolódó cikkek