Cégvilág

Budapest vonzza az ipari ingatlanokat - DTZ elemzés

Magyarország gazdasági helyzete nagyon sebezhető, bár az IMF pénzügyi segélycsomagja kedvezően hatott a pénzügyi szektorra, a forint továbbra is gyenge.

 Az gazdasági válság az ipari termelésre is hatással volt 2008-ban, mely éves szinten 20 százalékkal esett vissza. Az idei évben a várhatóan 2-3 százalékkal csökken. A nagy fejlesztési aktivitásnak köszönhetően 2008-ban 266 ezer négyzetméter új ipari ingatlant adtak át, amivel 1,4 millió négyzetméter-re bővült az ipari ingatlanállomány szintje – írja a DTZ elemzése.

Budapesten és vonzáskörzetének déli részén található az új fejlesztések 66 százaléka, és a teljes ingatlanállomány 58 százaléka is itt helyezkedik el. A repülőtér környéki fejlesztések száma egyre nő – újabb projektek átadására számítunk a következő években. Az M0 körgyűrű megépítése vonzóbbá tette a piac északi részét a fejlesztők számára; ezt türközi, hogy az új kínálat 20 százaléka ebben a régióban található.

Számos fejlesztő még a gazdasági válság elmélyülése előtt belekezdett spekulatív fejlesztésekbe, melyeknek átadása 2009-re esik, ezért várhatóan 200 ezer négyzetméterrel növekszik a kínálat az idei év során.

Kereslet szempontjából 2008 rekord év volt: 325 ezer négyzetméter ipari/logisztikai ingatlant vettek bérbe. A teljes bérbeadás 42 százaléka logisztikai cégekhez köthető, míg az élelmiszeripari tevékenységet folytató vállalatok 14 százalék-ért felelősek. A tavalyi év legnagyobb előbérleti szerződése a Rossmann 27 ezer négyzetméteres bérlése volt a Goodman által fejlesztett Üllő-Airport Logisztikai Központban.

A nagy kereslet ellenére az üresedései ráta tovább emelkedett 2008 során, az év végére elérve a 15,2 százalékot. A 2009-es évben várható mérsékelt kereslet az üresedési ráta további növekedését valószínűsíti.

2008-ban nem változtak a bérleti díjak. Az idei évben kétféle hatás érvényesülhet: a finanszírozási költségek emelkedése felhajthatja a díjakat, viszont az erős verseny és az üresen álló új fejlesztések arra késztethetik a tulajdonosokat, hogy különböző kedvezményeket vagy akár alacsonyabb bérleti díjakat kínáljanak.

2009-ben továbbra is sikeresek lesznek azok a projektek, amelyek jól megközelíthető, stratégiai helyszínen találhatók, a szolgáltatások széles skáláját és rugalmas terjeszkedési lehetőséget nyújtanak bérlőiknek.

bérlő logisztika ipari IMF Rossmann Üllő-Airport M0 Goodman ingatlan iroda DTZ
Kapcsolódó cikkek