Cégvilág

Egyelőre biztos nem lesz digitális technika az MTV-ben

A 2008. február 10-i határidőre nem érkezett ajánlat arra a versenypárbeszédes közbeszerzési eljárásra, amelyet a Magyar Televízió IT alapú, HD minőségű televíziós műsorgyártó rendszer beszerzésére írt ki 2007 decemberében.

A négy jelentkezőből végig versenyben maradt konzorcium - a Navigátor Informatika Zrt., a Penna Média Kft. és a Pro-Tech Stúdió Kft. alkotta csoport – ma arról értesítette az MTV-t, hogy nem áll módjában beadni kötelező érvényű ajánlatot. A konzorcium ugyanis a végső ajánlat kidolgozása során azzal szembesült, hogy a gazdasági világválság hazai pénzpiaci következményei, így például a forint árfolyamának gyengülése miatt nem tudja az elvárt módon finanszírozni a technológiai beruházást.

A Magyar Televízió műszaki és gazdasági szakemberei az utóbbi hetekben – éppen a gazdasági válság okán – már számoltak azzal a lehetőséggel, hogy eredménytelen lehet a közbeszerzési eljárás. Most, hogy ez bekövetkezett, az MTV menedzsmentje tájékoztatja a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségét, amely a közbeszerzési eljárás elindítását 2007-ben jóváhagyta.

A szakértők javaslatot tesznek a tulajdonosi testületnek arra, hogy milyen módon szerelhető fel a szükséges technológiával a közmédium bérelt új óbudai gyártóbázisa, amelybe a Magyar Televíziónak az év közepére össze kell vonnia részlegeit.

A Magyar Televízió 2007. december 13-án, az Hivatalos Lapjában tette közzé közbeszerzési hirdetményét.  A versenypárbeszédek során három ajánlattevő - először a Synergon Informatikai Nyrt., majd az Albacomp Számítástechnikai Zrt. és a Rexfilm Kft.-KÉSZ Zrt.-Somos Video Kft. alkotta konzorcium – nyújtott be érvénytelenek minősített megoldási javaslatot. A közbeszerzési törvény értelmében ezeket a jelentkezőket az MTV kizárta az eljárásból. Bár a cégek a Közbeszerzési Döntőbizottságához fordultak, a közbeszerzési eljárások törvényességét ellenőrző grémium tavaly mindegyikük kérelmét elutasította.

Így alakult ki az a helyzet, hogy csak a Navigator Informatika Zrt., a Penna Média Kft. és a Pro-Tech Stúdió Kft. alkotta konzorcium tehetett végső ajánlatot. A végső ajánlattételi felhívást 2008. október 29-én küldte el az MTV, amely azonban időközben arra kényszerült, hogy csökkentse a beszerezni kívánt eszközök körét és későbbre halassza az ajánlat benyújtásának határidejét.

Ezt az indokolta, hogy a köztévé vezetői tavaly decemberben megismerték az idei költségvetési törvényt, benne a közmédiumnak megszavazott, reálértéken a tavalyinál kisebb juttatást. Emellett az MTV már akkor számolt a gazdasági világválság reálisan várható hazai következményeivel, így a forint árfolyamának jelentős romlásával is. A konzorcium éppen ez utóbbiakra tekintettel nem tudott ajánlatot tenni.

Pro-Tech Magyar Televízió HD Albacomp Somos Penna Média Rexfilm SYNERGON mtv
Kapcsolódó cikkek