Cégvilág

Felmondás kéttagú bt.-ben - Nehezebb, mint gondolnánk

Kéttagú betéti társaság beltagjának felmondása nem válik hatályossá, ha azt ő a társaság nevében saját maga mint a cég törvényes képviselője veszi át.

Ilyen esetben a felmondásra a taggyűlésen kerülhet sor, vagy a felmondást a másik tag részére is kézbesíteni kell – szögezte le a Legfelsőbb Bíróság (LB) a következő jogvitában. Az érdekelt bt. beltagja és törvényes képviselője megírta felmondólevelét a társaságnak címezve, a megszólításban üzletvezetőként önmagát megjelölve.

Az okiratot átadta jogi képviselőjének, hogy a három hónapos felmondási idő elteltét követően jelentse be tagsági jogviszonyának megszűnését a cégbíróságon. Csakhogy erről a cég kültagja mit sem tudott.

A perben a bt. beltagja annak megállapítását kérte, hogy a társasághoz címzett rendes felmondása érvényes és hatályos. A felmondási idő lejártával beltagsági jogviszonya megszűnt. Állította, hogy jognyilatkozatát a társasággal kellett közölnie, nem pedig annak másik tagjával, a kültaggal, vagyis a cég képviselőjeként ő maga volt jogosult a felmondást tartalmazó okirat átvételére.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

oirat tagsági jogviszony jogi képviselő taggyűlés bt. felmondás beltag
Kapcsolódó cikkek