Cégvilág

Kiszáll a veszteséges lapostévé piacból és 10 ezer embert bocsát el a Pioneer

A Pioneer rekord mértékű, 1,4 milliárd dolláros éves veszteség elkönyvelésére készül. Az elektronikai cég bejelentette: felhagy a laposképernyős televíziók gyártásával és újabb tízezer munkatársától válik meg.

Az autóelektronikai cikkekben vezető szerepet betöltő Pioneer éves vesztesége 1,4 milliárd dollár, a japán vállalat – riválisaihoz hasonlóan – a gyenge kereslet és az erős jen kombinációja miatt zuhant rekord mélységbe – tudósít a Reuters.

"Rendkívül nehéz számunkra, hogy ki kell lépnünk egy olyan üzletágból, amelyet úttörőként építettünk" – kommentálta Susumu Kotani elnök a döntést, miszerint a Pioneer (jelentése: úttörő) 2010 márciusig kilép a veszteséget termelő lapos televízió piacból. A vállalat emellett fontolgatja, hogy a restrukturálás részeként társat keres az optikai meghajtók gyártásához.

A leépítések során hatezer állandó és négyezer ideiglenes foglalkoztatott munkatárstól válnak meg. A tízezres leépítést megelőzte egy 5 900 fős elbocsátási hullám.

A Pioneer 2008 első kilenc hónapjában a plazmatévé piac 5,9 százalékát tudhatta magáénak, messze elmaradva a Panasonic 37,2 százalékától. A bejelentés szerint felmerült, hogy teljes televízió szektorból kivonul a vállalat.

pioneer lapostévé plazmatévé elektronika gyárt
Kapcsolódó cikkek