Cégvilág

Mutáns férgek segíthetnek az agyvérzés kezelésében

A Washingtoni Orvosi Egyetem kutatója érdekes felfedezést tett a férgek génjeivel kapcsolatban. Ha egy adott mutáció előfordul, az állatok nagyságrendekkel jobban viselik az oxigénhiányos állapotot, mint "normális" társaik. Ez pedig segíthet az agyvérzés kezelésében.

Ha a sejtek nem jutnak elég oxigénhez, károsodnak, majd elhalnak – ez a tény óriási kihívást jelent az olyan betegségek kezelésében, mint a szívroham vagy az agyvérzés. Nem küzdenek ilyen problémával azok a férgek, amelyek az rrt-1 jelű gén mutáns változatát hordozzák – írja a NewScientist.

Michael Crowder kísérletei szerint az ilyen mutáns férgek akár húsz órányi oxigénhiányos állapotot követően is maradéktalanul felgyógyulnak, miközben a "normálisak" elpusztulnak. Az ellenpróbája is igazolta a feltevést: a nem mutáns férgek hasonlóan reagáltak, amikor olyan kezelést kaptak, amely elnyomta az rrt-1 gén működését.

A Washingtoni Egyetem kutatója szerint az rrt-1 feladata a proteinek termelésének szabályozása, így módosítása vagy elnyomása csökkenti a proteintermelést. Pont ez válik az oxigénhiánnyal küzdő férgek hasznára, az oxigénhiánynak kitett sejtek ugyanis rendellenes, mérgezővé váló proteineket termelnek. A tudós azt reméli, hogy a gén emberi változatának azonosítása segít majd az agyvérzésben vagy szívrohamban szenvedő betegeknek.

mutáns protein agyvérzés gén szívroham féreg
Kapcsolódó cikkek