Cégvilág

Nem vicc: vattacukorral növesztenek szöveteket a tudósok

A vattacukor – családi kirándulások parázs vitáinak kirobbantója – most végre feljebb léphet a ranglétrán, bebizonyosodott ugyanis, hogy orvostudományi haszna van. A NewYork-Presbyterian Kórház kutatói a ragacsos édesség segítségével fejlesztenek ki beültetésre alkalmas szöveteket.

Dr. Jason Spector és Leon Ballan egészen máshogy tekintenek a vattacukorra, mint a többség. A NewYork-Presbyterian Kórház és a Cornell Egyetem professzorai a Soft Matter című lapban közölték tanulmányukat, amelyben körülírják, hogyan lehet ezt az évszázados édességet szövetek készítésére felhasználni - írja az AP.

Az eljárás a következő: a vattacukrot folyadékba mártják, majd hagyják megszáradni. Ezután az anyagot meleg vízbe mártják, így a cukor kiolvad, és megmarad egy tömb, belsejében rendkívül finom erezettel. Ezeket a hajszálvékony csatornákat "kirakják" annak a szervnek a sejtjeivel, amelyre éppen szükség van. Ahogy a sejtek növekednek, a sablon lebomlik és megmarad egy szövetszerkezet, belsejében a vattacukor segítségével kiépített vérerekkel.

szövet orvos vattacukor sejt
Kapcsolódó cikkek