Cégvilág

Netbook-alapú munkaállomás olcsón

Még a legelszántabb netizenek is elismerik, hogy a kicsi és könnyű netbookok használatát erősen korlátozza a kisméretű képernyő, valamint a CD/DVD író-olvasó hiánya. Az újabb modellek megjelenésével és az árak csökkenésével azonban meglepően alacsony áron összeválogathatunk egy minden tekintetben megfelelő képességű és teljesítményű konfigurációt – ugyanakkor megőrizhetjük a hordozhatóságból eredő előnyöket is.

A noteszgépek világában 2007-ben áttörést hozott az Asus Eee PC sorozata, amelynek egyes modelljei sokáig etalonnak számítottak az újonnan megteremtett „netbook” kategóriában. Az Eee (Easy to Learn, Easy to Work, Easy to Play) modellek azóta többféle konfigurációban és egyre alacsonyabb áron kaphatók, sőt, az eredetileg 4-8 GB-os flash-memóriás háttértár helyett ma már akár 160 GB-os merevlemezzel is megvásárolhatjuk az alig másfél kilós készülékeket.

Az Eee széria eredetileg kifejezetten a „Wi-Fi generációnak”, a mobil neteseknek készült, kedvező ára elsősorban a 7 vagy 8,9 inch (17,8 illetve 22,6 cm) képátlójú kijelzőnek és a flash-memóriának volt köszönhető. Ha a felhasználónak sikerült megszoknia, hogy minden jelentősebb méretű állományt a világháló valamelyik nyilvános tárhelyére mentsen, a későbbiekben pedig mindig onnan újra letöltve dolgozzon tovább, akkor a 4-8 GB háttértár (amit az operációs rendszer által elfoglalt kapacitás csökkentett) elegendő volt, de a nagykapacitású merevlemez előbb-utóbb hiányzott. Éppen ezért off-line üzemmódban csak erősen korlátozottan használatról lehetett szó, a 4 vagy 8 GB-os háttértár erős önfegyelmet követelt, az internet-elérés tartós hiánya pedig egyenesen az áramszünethez volt hasonlítható.

Az újabb, olcsóbb, és merevlemezzel épített subnotebook megjelenésével azonban új lehetőségek tárultak fel: jól tervezett beruházással egy minden tekintetben teljes értékű munkaállomást alakíthatunk ki, miközben az „alapgép” hordozhatóságát változatlanul élvezhetjük.

Számításunk szerint alig több mint 113 000 forintból egy 22 inch (55,9 cm) képátlójú, szélesvásznú monitorral, külső DVD-íróval rendelkező konfigurációt „fregolizhatunk” össze, amelynek középpontjában egy hordozható, alig 1 kilós, Wi-Fi-vel, kártyaolvasóval, beépített hangszórókkal és web-kamerával épített közepesnél jobb képességű számítógép áll.

A legolcsóbb netbook az Asus EeePC 701 4G (ma 52 670 forint, de tavaly ősszel még 68 500 forintért volt kapható), amely 7 inches képernyővel és 4 GB-os flash-memóriával rendelkezik, alapkiépítésben Linux operációs rendszerrel szállítják.

Sokkal használhatóbb otthoni vagy irodai munkaállomást építhetünk, ha az Asus EeePC 904HD jelű modelljét választjuk (77960 forint). Az erősebb processzor (Intel Celeron M 353, 900 MHz) mellett 8,9 inches képátlójú, 1024 x 600 pixel felbontású kijelző és 160 GB-os merevlemez-kapacitás jellemzi, így azonban a készülék már 1,4 kilogrammot nyom. A CD/DVD író-olvasó egységet némiképpen helyettesíti a MultiMediaCard (MMC), a Secure Digital Card (SCD) és SDHC memóriakártyák fogadására alkalmas egység, a hatcellás akkumulátornak köszönhetően pedig közel 5,5 óráig is dogozhatunk egyetlen feltöltéssel.

Jóval nagyobb processzor-teljesítményt kapunk (igaz, ezért drágán kell fizetnünk) az Asus EeePC 1000H (99 556 forint) rendszerbe állítása esetén: az 1,6 GHz-es órajel, az 1 GB-os beépített memória gyorsabb működést eredményez, a 10 inch képátlójú megjelenítő és a Bluetooth csatlakozás pedig a használhatóságot javítja. A készülék egyéb paraméterei megegyeznek az előző modellével, az akkumulátorról történő használat üzemideje pedig akár 420 perc is lehet. Mindkét netbookot előre telepített Microsoft Windows XP Home operációs rendszerrel szállítják.

A képernyő felbontásával nem lesz gond a nagyméretű külső monitor csatlakoztatása után sem, mivel az Asus Eee sorozat Intel GMA950 videokártyái 2048x1536 képpont megjelenítésére is alkalmasak (mégpedig 75 Hz-es képfrissítéssel), ami bőven elegendő lesz, hiszen ez a felbontás meghaladja például a Full HDTV-k felbontását is.

A legjobb ár/érték arányt azonban a piacon nemrégen megjelent, mindössze 1 kilogramm tömegű Fujitsu-Siemens Amilo Mini UI 3520 jelű modelljével érhetjük el (66 130 forint). Az 1,6 GHz-es Intel Atom N270 processzor, az 1 GB-os operatív tár, a 8,9 inches (1024 x 600 pixel) megjelenítő, a közepesnél jobb teljesítményt ígér, az Intel Graphics Media Accelerator 950 videokártyával pedig külső monitor csatlakoztatása esetén szintén elérhető a 2048 x 1536 képpontos maximális felbontás. Beépített merevlemeze ugyan csak 60 GB kapacitású, de képes fogadni a Memory Stick, Memory Stick Pro, MultiMediaCard, Secure Digital Card memóriakártyákat, és a Bluetooth 2.0 átviteli lehetőséget is felkínálja. Operációs rendszerként itt is a Microsoft Windows XP Home verzióját találjuk a merevlemezre telepítve.

Külső monitor és dvd-író

Mivel legtöbbször mégiscsak otthon vagy az irodában használjuk a netbookot, sokkal komfortosabb körülmények között dolgozhatunk, ha egy nagyméretű monitort és egy CD/DVD író-olvasót is csatlakoztatunk a készülékhez. Ezekkel a perifériákkal ugyanis teljes értékűre bővíthetjük a konfigurációt, miközben összességében nem fizetünk többet annál, mint amennyibe egy asztali számítógép és egy monitor kerül.

A Belinea 2225 S1W jelű monitorának (36 000 forint) 22 inches képernyője 1680 x 1050 pixeles felbontásra képes, kontrasztaránya (1000:1) és képfrissítési ideje (5 ms) az átlagosnál jobbnak mondható, beépített hangszóróitól azonban nem várható a zenefájlok igényes megszólaltatása.

A márkahű felhasználók választhatják az ugyanilyen paraméterekkel rendelkező és gyakorlatilag ugyanolyan vételárú (36 242 forint) Fujitsu-Siemens Scaleoview L22W-11 monitort is.

Bár a memóriakártyákkal is egyszerűen mozgathatunk nagymennyiségű adatot két számítógép között, a hagyományos értelemben véve mégiscsak a CD/DVD író-olvasóval tehetjük valóban teljessé a netbook szolgáltatáskínálatát. A külső író-olvasó eszközök az USB-porton keresztül csatlakoztathatók a netbookhoz, így végeredményben ugyanúgy használhatjuk azokat, mint beépített társaikat.

A Samsung SE-S224Q (11 000 forint) kétrétegű DVD-lemezek írására is alkalmas, tehát alkalmanként 9,4 GB információt rögzíthetünk egy-egy korongra, így egyszerűen archiválhatunk például filmeket, vagy zenefájlokat, és később külön konvertálás nélkül játszhatjuk le azokat az asztali DVD-olvasó segítségével.

Végül csináljunk kasszát: a netbook 66 130 forint volt, a monitorért 36 000 forintot fizettünk, a kétrétegű külső DVD író ára pedig 11 000 forint. Összesen tehát 113 130 forintért sikerült összeállítani egy olyan konfigurációt, amellyel otthon kényelmesen dolgozhatunk, ugyanakkor a netbookot hónunk alá csapva bármikor kihasználhatjuk a mobil számítástechnika és a mobil internet adta előnyöket.

Asus Eee PC netbook noteszgép munkaállomás Eee dvd író dvd-olvasó
Kapcsolódó cikkek