Cégvilág

Óriási takarékossági program indul a Forma-1-ben

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) radikális költségcsökkentő programot jelentette be, amelynek keretében a következő két évben 75 százalékkal csökkentik a Forma-1 csapatainak ráfordítását.

Az FIA javaslata szerint a 2010-es Forma-1-es szezonban a csapatoknak negyedannyi pénz áll majd rendelkezésükre, mint most – tudósít a Sportbusiness.

A Nemzetközi Automobil Szövetség szóvivőjének tájékoztatása szerint a cél az, hogy minden csapat költségeit 65 millió dollárra (15 milliárd forint) mérsékeljék. Az elmúlt szezonban például a Honda 300 millió dollárt költött.

A szervezet decemberben küldött javaslatot a csapatoknak, amelyben jóval nagyobb megszorításokat javasol, mint amelyekről az elmúlt hónapokban megállapodás született. Az FIA és a FOTA (Forma-1-es csapatok Szövetsége) már korábban megállapodott a 2009-es szezonra vonatkozó szigorításokról.

A hosszabb üzemidejű motorok használata mellett idén már limitálják az aerodinamikai fejlesztéseket és megtiltják a tesztelést a szezon ideje alatt.

FOTA Forma-1 istálló FIA szezon
Kapcsolódó cikkek