Cégvilág

Rupert Murdoch újságszeretete lassítja a News Corporationt

A News Corporation többek között olyan lapokat birtokol, mint a The Wall Street Journal. A nyomtatott lapok szektora azonban az utolsó jelentés szerint 3 milliárd dolláros veszteséget termelt, a befektetők pedig ezt nem nézik jó szemmel.

Rupert Murdoch újságok iránti szeretete lassítja a News Corporationt – szögezi le a New York Times. A médiamágnás nagy örömmel vette birtokba a The Wall Street Journalt és számos változtatást végrehajtott: heti sportmellékletet indított és általános témájú híreket tett a főoldalra. A lapot birtokló Dow Jones & Company azonban a nyomtatott lapok üzletággal együtt összesen 3 milliárd dollár veszteséget termelt, a News Corp. teljes vesztesége 8,4 milliárd dollár volt.

A cégcsoport részvényeinek értéke kétharmadával zuhant a múlt évben, túlteljesítve a Time Warnert és a Viacomot is. "A befektetők azt mondják, mindegy, mi alkotja a News Corporationt, csak ne nyomtatott lap legyen" – mondta a Miller Tabak & Company elemzője, aki szerint a válság még türelmetlenebbé teszi a tulajdonosokat.

Murdoch, a cég elnök-vezérigazgatója a válság beállta előtt vásárolta meg a Dow Jones & Companyt – 5 milliárd dollárt fizetett a cégért, amely 100 millió dolláros hasznot termelt. Míg a News Corp. többi szektora 11 százalékkal zsugorodott a múlt év végéig, addig a nyomtatott sajtó üzletág 25 százalékkal hozott kevesebbet. A cég nem tájékoztatott a The Journal teljesítményéről, de a menedzsment a reklámbevételek jelentős visszaeséséről számol be.

A Wall Street Journal azonban egy kategóriában a szektor győztese: több mint két millió előfizetőt tudhat magáénak, aki száma – szemben az összes többi riválissal – nem csökkent. Az előfizetők jelentős hányada csak az online változatot kapja, a lap azon kevesek egyike, amelyek sikeresen tértek át az online terjesztésre.

Az elemzők szerint Murdoch személyes ízlése szerint dönt üzleti ügyekben és gyakran figyelmen kívül hagyja szakértői tanácsát. A Journal könnyedebbé alakítása és a politika előtérbe helyezése az üzleti hírekkel szemben szintén a keze nyomát mutatja. A szerkesztők ugyanakkor örömmel fogadták, hogy a függetlenség végével a lap előkészítését egyszerűsítették. Murdoch gyakran jelenik meg személyesen a hírszobában és hamarosan még több időt tölt majd el ott, mivel a Journal szerkesztőségét a News Corp. belvárosi irodájába költözteti.

Murdoch másik lapja, a, The New York Post veszteségeit is évekig viselte, a válság viszont sürgetőbbé teszi az újraszervezést. A mogul ezért most igyekszik a Journal és a Daily News logisztikai és nyomdai munkálatait összevonva megtakarításokat elérni. Egy a News Corpról készült tanulmányban a Pali Research munkatársa úgy fogalmaz: eleinte bíztak abban, hogy a veszteséget termelő cégek, például a televíziók és a lapok a News Corp. olyan kis részét teszik ki hogy nem akadályozzák növekedését.

Úgy tűnik azonban, hogy a konglomerátum annyira ragaszkodik meglévő vállalataihoz, hogy akár veszteségüket is hosszú ideig finanszírozza. A News Corp. tehát az elemző véleményekkel ellentétben nem választja le magáról a lapkiadást. Murdoch igyekszik kivárni, amíg a konkurencia legyengül. Ami Murdoch újságszeretetét illeti: "Ez a vérében. Így kezdte a News Corp. ötven éve" – mondta a Miller Tabak elemzője.

News Corporation lap újság Wall Street Journal Murdoch kiad
Kapcsolódó cikkek