Cégvilág

Társasági szerződés - Mikor módosítható ingyenesen?

A változásbejegyzési eljárásban csak akkor nem kell megfizetni az illetéket és a közzétételi költségtérítést, ha a vállalat a 2006. évi cégtörvényben megjelölt változás rögzítését kéri.

A társasági szerződés egyéb módosítására a mentesség nem terjed ki – hangsúlyozta a Pécsi Ítélőtábla a következő jogvitában. Az érintett kft. tavaly nyáron változásbejegyzési kérelmet nyújtott be. Mellékelte a taggyűléséről készült jegyzőkönyvet, amely szerint három határozat született.

Az egyik a tevékenységi kört módosította, a másik a nyereség új felosztási módjáról rendelkezett, a harmadik az egységes szerkezetbe foglalt egységes társasági szerződést tartalmazta. A változásbejegyzést a cégjegyzék 8. rovatába kérték. A cégbíróság elutasította a kérelmet. Indoklásában kifejtette, hogy a vállalat nem rótta le az eljárási illetéket, s nem mellékelte a közzétételi költségtérítés befizetésének igazolását. Erre köteles lett volna, ugyanis a tevékenységi körén kívül módosította a társasági szerződés nyereséggel kapcsolatos pontját.

A végzés ellen a vállalkozás fellebbezett. Kérte a döntés hatályon kívül helyezését. Előadta, hogy a cégtörvény idevágó passzusa szerint mentesül az illetékbefizetés és a költségtérítés kötelezettsége alól. A társasági szerződésben foglalt, a nyereségfelosztásra vonatkozó új rendelkezés a cégjegyzék adatait nem érinti, ezért abban más rovat módosítására nincs szükség.

A Pécsi Ítélőtábla azonban alaptalannak találta a fellebbezést. Hangsúlyozta: a hatályos cégtörvény szerint a változást illeték és közzétételi költség megfizetése nélkül akkor lehet bejelenteni a cégbíróságon, ha a módosítás a vállalat tevékenységi körét érinti.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

módosítás szerződés cégbíróság ítélőtábla bíróság változásbejegyzési eljárás tevékenységi kör társasági szerződés
Kapcsolódó cikkek