Cégvilág

Új fejezet kezdődik? - Mi történik a Saabbal?

Új fejezet kezdődött a Saab életében, amely két évtizedes idegen tulajdonlás után a újra svéd kézbe került - tettei közzé honlapján a Saab péntek délután azt követően, hogy a cég csődvédelmet kért, és a bíróság áldását adta a beadványra.

A Saab Automobile AB közleménye szerint az igazgatótanács független bírósági eljárás keretében kérvényezte a cég újjászervezését, azzal a céllal, hogy egy teljesen független és befektetést vonzó önálló üzleti egységet hozzon létre.

Az átszervezést a bíróság által kijelölt tanácsadó, Guy Lofalk vezeti, ugyanakkor  a három hónapos újjászervezési folyamat finanszírozási forrásokat igényel.

Ahhoz azonban, hogy a Saab önálló üzleti egység legyen, az is kell, hogy a termelést különválasszák a GM másik európai leányvállalatától az Opeltól.

A tervek szerint az őszi frankfurti autószalonon bemutatandó új Saab 9-5 modell gyártása például Rüsselsheimben kezdődött volna az Opel Insignia gyártósorán, mivel mindkét kocsinak azonos az alaplemeze.

Most viszont Trollhattanben kell megteremteni az új modellt gyártásának feltételeit, ugyanakkor más modell a Vectra alapjára épül, az 1,8 literes motorok pedig a GM Powertrain Kft.-nél Szentgotthárdon készülnek. Igaz, a Saab számára nem sok, mert az évente mintegy 400 ezer motort kibocsátó gyár a tavaly előtti 2360 darab után az elmúlt évben már csak 1515-öt szállított az összeszerelő üzembe.

Részletek a hétfői Világgazdaságban

Rüsselsheim Saab Trolhattan Szentgotthárd GM Opel GM Powertrain
Kapcsolódó cikkek