Cégvilág

Újabb trükk! Kartellgyanúban a fénymásolók - Cégek és nevek

Tizenöt fénymásoló berendezések forgalmazásával foglalkozó vállalkozás ellen indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal. Gyanúja szerint a cégek kartellbe tömörülve indultak egy közbeszerzési tenderen.

A munkatársai előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak a Canon Hungaria Kereskedelmi Kft., a Konica Minolta Magyarország Üzleti Megoldások Kft., a Ricoh Hungary Irodarendszerek Kft. valamint a Xerox Magyarország Kereskedelmi Kft. telephelyein.

Ezzel együtt a versenyhatóság eljárást indított a Bravogroup Rendszerház Kereskedelmi Kft., a Delta Informatika Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt., a Colorspectrum Kereskedelmi Termelő és Szolgáltató Kft., az Euro-profil Szerviz Szolgáltató és Kft., az Infocopy Kereskedelmi Kft., a Danka Magyarország Irodatechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Nashua-Mezon-Tec Kereskedelmi és Szerviz Kft., az Albacomp Számítástechnikai Zrt., az Aquis Informatika Zrt., a Rufusz Computer Rendszerház Számítástechnikai és Hálózattervező, Kivitelező Kft. valamint az Xcopy Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ellen is.

A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság 2008. július 11-i dátummal közbeszerzési eljárást írt ki fénymásoló gépek szállítására. A GVH rendelkezésére álló adatok alapján alaposan feltehető, hogy a közbeszerzési kiírás első négy – gyártói – kategóriájában nyertes vállalkozások előzetesen megállapodtak abban, hogy milyen egymáshoz közeli árszinten adják be ajánlataikat, illetve hogy melyikük, mely kategóriában fog elindulni. A közbeszerzés az EU tagállamokban bejegyzett vállakozások számára nyitott volt, azonban a feltételezett egyeztetések és megállapodások alkalmassak lehettek arra, hogy az abban résztvevők magyarországi piaci részesedését stabilizálják és egyben gátolják új szereplők piacra való belépését.

Infocopy Kereskedelmi canon Danka Magyarország Irodatechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft Aquis Informatika
Kapcsolódó cikkek