Cégvilág

Adócsalók veszélyeztetik a munkaerő-kölcsönző cégeket

Alaposabban megvizsgálná a munkaerő-kölcsönző cégek működését az egyik piaci szereplő, mondván: a tisztességesen működő szervezetek létét veszélyezteti az adóelkerülés. Tokár Péter, a Tesk Tanácsadó Kft. ügyvezetője jelezte, a kölcsönzésnek számos előnye van, de nem az, hogy olcsóbb, mint főállású alkalmazottként foglalkoztatni a dolgozót.

Ha nagy létszámú termelő munkaerőre van szükség – például egy autóipari beszállítónak vagy más, jelentős kézi munkát igénylő ágazatnak –, hatékony megoldásként jön szóba a kölcsönzés.

Hiszen a kölcsönző cégek az adatbázisukból, elérési körükből gyorsan, nagy létszámban tudnak munkaerőt mozgósítani, és projektszerűen elhelyezni a megbízójuknál – fogalmazott. Hozzátette: a kölcsönzés előnye itt a gyors rendelkezésre állás, a kiesettek rugalmas pótlása, a munkavállalókkal való törődés – vagyis ezeket a tulajdonképp „házon belül” megoldandó HR-es feladatokat helyezi ki a kölcsönbe vevő, és fizet érte a kölcsönzési díjban.

Ez a megoldás a saját foglalkoztatáshoz képest a megbízó (kölcsönbe vevő) számára azt az előnyt is nyújtja, hogy nem kell elmerülnie a foglalkoztatással járó ügyes-bajos kérdésekben, hanem az úgynevezett core businessre (a fő üzleti tevékenységre) koncentrálhat. Hiszen amennyiben komoly létszámú betanított munkaerővel dolgozik, fel kell készülni arra, hogy jelentős munkajogi és más problémamegoldási feladatai lesznek, ezenkívül csaknem folyamatosan gondoskodnia kell a munkaerő pótlásáról is, a kölcsönzéssel viszont ezek a feladatok nem a cég vállát nyomják.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

core business munkaerő-kölcsönzés beszállító adatbázis munkajog projekt
Kapcsolódó cikkek