Cégvilág

AEGON Művészeti Díj 2009

Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Művészeti Díjat azzal a céllal, hogy elismerje a kiugró szépirodalmi teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a közvélemény figyelmét az alkotókra. A díjat élő magyar író kaphatja az előző évben újdonságként napvilágot látott, kiemelkedő jelentőségű szépirodalmi művéért.

A szakmai zsűri döntése szerint 2006-ban Spiró György vehette át első ízben az AEGON Művészeti Díjat a Fogság című regényéért. 2007-ben Rakovszky Zsuzsa kapta meg az elismerést Visszaút az időben című kötetéért, tavaly pedig Térey János az Asztalizene című színművéért.

Mivel az AEGON szeretne nyitni a társművészetek felé, ezért nem egyetlen irodalmi díjat hozott létre, hanem az elismeréssel együtt a „párját” is: az AEGON Művészeti Társdíjat, amelyre már a díjazott író jelölhet másik magyar művészt – másik művészeti ágból. Olyan valakit, aki valami jelentőset hozott létre, a akire fontos ezzel a díjjal is felhívni a figyelmet.

2006-ban Spiró György Jeney Zoltán zeneszerzőt jelölte az AEGON Művészeti Társdíjra, 2007-ben Vojnich Erzsébet festőművész vehette át a társdíjat Rakovszky Zsuzsa javaslatára, tavaly pedig Térey János jelöltje Kovalik Balázs operarendező volt.

Az alapító társaság vezetői az AEGON Művészeti Díjat minden esztendőben tavasszal adják át, az AEGON Művészeti Társdíjat pedig a díjazott író döntése után, fél évvel később, ősszel.

Mivel az AEGON Művészeti Díj odaítélésében az AEGON vezetői fontosnak tartják a szakmaiságot, ezért – még a zsűri döntése előtt – irodalmi lapok, műhelyek vezetőit kértük fel arra, hogy tegyenek javaslatot a jelöltekre. A zsűri a javaslatok beérkezése után döntött arról, ki kapja a 2009-es AEGON Művészeti díjat.

A kiírásnak megfelelt, 2008-ban napvilágot látott szépirodalmi művek,
amelyek a zsűrizés utolsó körében szerepeltek:

Balázs Attila: Kinek Észak, kinek Dél (Palatinus)
Esterházy Péter: Semmi művészet (Magvető)
Jónás Tamás: Önkéntes vak (Magvető)
Kántor Péter: Trójavariációk (Magvető)
Krasznahorkai László: Seiobo járt odalent (Magvető)
Márton László: Amit láttál, amit hallottál (Jelenkor)
Parti Nagy Lajos – Banga Ferenc: A pecsenyehattyú és más mesék (Magvető)
Péterfy Gergely: Halál Budán (Kalligram, Pozsony)
Vajda Miklós: Anyakép, amerikai keretben (Holmi)
Závada Pál: Idegen testünk (Magvető

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek