Cégvilág

Árrögzítő európai hőstabilizálók

Kartell. Az Európai Bizottság kartellgyanú miatt műanyagipari vállalatokat vizsgál. Az érintett cégek az úgynevezett hőstabilizálók piacán működnek, s megpróbálták rögzített árakon értékesíteni a PVC-termékek ellenállását növelő adalékanyagokat.

Az egyik érintett, a német Baerlocher GmbH a brüsszeli lépésre annyit közölt: megvizsgálják a bizottság által kifogásolt megállapodásokat, s teljes mértékben együttműködnek a hatósággal.

Egy másik esetben is a hőstabilizálók árának 2003-as rögzítése miatt vizsgálja a bizottság az Akzo Nobel NV, az Arkema SA, a Chemtura Corp., a Ciba Inc. és az Elementis Plc együttműködését. Az amszterdami Akzent Nobel, a világ legnagyobb festékgyártójának vezetősége a vizsgálatra reagálva közölte: foglalkoznak a bizottság felvetéseivel, s ha kell, fellebbeznek. Az Akzo visszaeső: néhány éve hasonló eset miatt fizetett büntetést. Az Arkema is csak annyit nyilatkozott, hogy vizsgálja a bizottsági állítást.

Ha az uniós versenyilletékesek egy vállalatot bűnösnek találnak, büntetésül akár éves forgalmának 10 százalékát is kiszabhatják rá. A vegyipari cégeknek két hónapjuk van, hogy reagáljanak a bizottság megkeresésére. VG



Hőstabilizálók

A bizottság szerint a hőstabilizálók két típusát érinti a cégek ármegegyezése: ezeket műanyag csomagolóanyagok, hitelkártyák, palackok, festékek, padlóburkolatok és egyéb termékek hőellenállásának javítására a PVC-alaphoz keverve használják.


Kapcsolódó cikkek