Cégvilág

Belefulladhatunk a tejbe! Képtelenek megegyezni az állatartók és a tejipari cégek

Belefulladunk a tejbe, ha nem lesz együttműködés a hazai piacon az állattartó vállalkozások és a tejipari cégek között – fogalmazott Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára a mezőgazdasági bizottság tegnapi ülésén.

Hozzátette: a feldolgozóknak nem érdekük, hogy a tejfelesleg eltűnjön, mert a mai helyzetben a felvásárlási árakat alacsonyan lehet tartani. A tejipari társaságok a tejért nálunk esetenként irreálisan keveset, 45 forint körüli összeget fizetnek literenként, miközben a 20 eurócent körüli uniós árak minimum 60 forintot indokolnának. A 300 forintos jelenlegi euróárfolyam mellett jóval több (nyers)tejet lehetne exportálni, ezért a feldolgozóknak nagyobb szerepet kellene vállalniuk abban, hogy a termelőknél lévő többlet a külpiacokon találjon gazdára – mondta az államtitkár.

A kormány mai ülésén tárgyal arról, hogy a szarvasmarhatartók beruházási pályázataira 20 százalékos előleget lehessen fizetni az Új Magyarország vidékfejlesztési programban – közölte Gőgös Zoltán. Ha a változtatási terveket menet közben Brüsszel is jóváhagyja, a kiutalások áprilisban megkezdődhetnek. Az agrártárca azt is el szeretné érni, hogy az előleg 40 százalék lehessen, de ehhez további EU-egyeztetésre lesz szükség.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Gőgös államtitkár feldolgozó FVM tejpiac EU liter agrártárca kiutalás
Kapcsolódó cikkek