Cégvilág

Colliers: Óvatos, de stabil az ipari ingatlanpiac

A Colliers International az ipari ingatlanpiacra vonatkozó elemzésében azt írja: 2008 rekordév volt az összes bérbeadott területet tekintve. A tavaly októberben kialakult válság ellenére 333 000 négyzetméter került bérbeadásra, ez 82 százalékos növekedés 2007-hez képest.

Összességében nézve még relatív stabilnak tekinthető a piac, és 2009 első felében egyelőre egyensúlyban maradhat a keresleti és kínálati oldal, bár negatív tendenciák is megjelentek, mint például az elhúzódó döntési folyamatok a bérlői oldalról” - mondta Beck Tamás, a Colliers International ipari ingatlan divíziójának igazgatója.

A fejlesztők óvatosságból nem építettek túl sok spekulatív területet, ezért csupán 250 000 négyzetméter került átadásra 2008-ban (a 2007 év eleji becslések szerint ez akár elérte volna a 390 000 négyzetméter-t). December végére az üresedési ráta Budapesten és környékén elérte a 17 százalékos szintet. „Ez az adat magasnak tűnhet, ám az üres területek harmadát a Rynart logisztikai cég csődje miatt megüresedett biatorbágyi disztribúciós központ épületei alkotják.

A lényegesen kevesebb új spekulatív fejlesztés és ezzel egy időben a meglévő területek folyamatos feltöltése jelentősen csökkentheti az üresedési rátát 2009. 2. félévére - tette hozzá Beck Tamás. A kínálat visszafogása és az úgynevezett „akciós” árazású bérbeadások biztosíthatják, hogy az üresedés 2009-ben is reális korlátok között maradjon. Eddig a raktárterületek iránti igényszint relatív stabil volt, azonban az elhúzódó döntések és a „kivárás” a bérlői oldalról csökkenteni fogja a tényleges tranzakciók számát 2009. 1. negyedévében.

Bizonyos helyszíneken megjelentek az „akciós” bérleti díjak illetve a szokásosnál rövidebb távú bérleti lehetőségek is. A nem „akciós” kínálati bérleti díjak 4 - 4,4 euró/négyzetméter/hónap között mozoghatnak a nagyobb ipari ingatlanok esetében, illetve 5-6 euró/négyzetméter/hónap környékén a városi logisztikai parkokban. „Egyelőre nem lehet előrejelzést adni az év második felére, mert nehéz megbecsülni a hatását a keresleti oldalra” - összegezte az ipari üzletág vezetője a 2009-es várakozásait.

bérlő bérbead ipari bérleti díj spekulatív ingatlan disztribúció kínálat colliers
Kapcsolódó cikkek