Cégvilág

Drágább lett Budapest

Hongkong és Tokió vezeti a világ legdrágább irodai helyszíneinek ranglistáját, míg London – kilenc év óta először – a harmadik helyre szorult vissza. A Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlan-tanácsadó Office Space Around the World 2009 kutatása alapján Budapest a rangsor 35. helyén áll.

Pest belvárosában a prémium kategóriás irodaterület bérleti összköltsége az elmúlt évben több mint 10 százalékkal, összesen havi 31,60 euró/m2-re emelkedett, ez tartalmazza a bérleti díjat, az üzemeltetési költséget és a bérlő által fizetendő ingatlanadót. „A bérleti összköltség ekkora növekedésének elsődleges oka a gáz-, a villany-, a víz- és a közműdíjak jelentős emelkedésében keresendő” – mondta Pados Gergely, a Cushman & Wakefield irodai üzletágának vezetője.

A magyar szakértő szerint a bérleti összköltség növekedése jelentősen átformálja a bérlők igényeit. Költséghatékonysági szempontból olyan új irodai lokációt keresnek, amely a versenyképes bérleti kiadás mellett kitűnő közlekedési kapcsolatot és magas színvonalú irodaterületet kínál. Lapunk éppen egy hete írt arról, hogy az összköltség legnagyobb hányada, az átlagos bérleti alapdíj az idén bizonyosan csökken, mert akkora a túlkínálat. Ezt különböző akciók is segíthetik, ilyen lehet az, amelyiket az egyik új dél-budai irodaház tulajdonosa indított – jóval alákínálva a környék árainak.

Az irodabérleti összköltség világszerte átlagosan 3 százalékkal emelkedett, ez jelentősen elmarad a 2007-ben regisztrált 14 százaléktól, és egyben a 2004 óta regisztrált legalacsonyabb növekedési ütem.

A globális gazdasági válság minden régióban éreztette a hatását, bár egyes térségek könynyebben átvészelték a csökkenő bérlői keresletet. A bankok és egyéb pénzügyi intézmények terjeszkedése miatt London legdrágább kerületében, a West Enden az utóbbi néhány évben jelentősen növekedett a bérleti összköltség. A pénzügyi válság hatására és a brit valuta gyengülése miatt azonban tavaly csökkent, így a brit főváros a tengerentúli cégek számára jelenleg olcsóbb, mint az elmúlt években bármikor.

Dublin három év óta először nem került be a világ tíz legdrágább irodai helyszíne közé. Az ír fővárosban, amely a rangsorban a kilencedik helyről a tizenötödikre lépett vissza, a havi irodabérleti összköltség 51,67 euró/m2, ez a bérleti díjak 13 százalékos visszaesését mutatja. Dubai a nyolcadikról az ötödik helyre lépett előre a bérleti díjak 7 százalékos emelkedésének következtében. A Damaszkusz új helyszínként felkerült a listára, és jelenleg a nyolcadik.

James Young, a Cushman & Wakefield londoni irodáinak vezetője elmondta: „Annak ellenére, hogy az elmúlt év nem volt különösen sikeres London kereskedelmi ingatlanpiacának a szempontjából, a bérleti költségek csökkenése és az angol font gyengülése miatt a város globális összehasonlításban versenyképesebb lett. A nemzetközi vállalatok számára London továbbra is az első számú európai lokáció, és javuló költséghatékonysága csak erősítheti ezt a státusát.”
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek