Cégvilág

"Faljuk a forgácsot" - A pellet lehet a jövő tüzelője

A szénhidrogének múlt évi robbanásszerű drágulása, szállítási problémái, illetve természeti előfordulásainak végessége, valamint környezetvédelmi szempontok miatt világszerte megnőtt az alternatív tüzelőanyagok, köztük a pellet jelentősége.

Ez utóbbit jól jelzi a pelletpiacok elmúlt évekbeli gyors bővülése, főleg az Európai Unióban. Azon belül is kiemelkedik Németország, ahol 2006–07-ben a gyártókapacitások megkétszereződtek (évi 1,8 millió tonnára), míg az éves termelés 470 ezerről 1,1 millió tonnára futott fel a pelletcentre.info adatai szerint. 2007-ben még a legérettebb pelletpiacon, Ausztriában is lényegesen tovább nőtt a kapacitás és a termelés, meghaladva a 900 ezer, illetve a 740 ezer tonnát.

A felfutásnak még aligha van vége, hiszen egy legutóbbi ausztriai felmérés szerint 60 százalék véli úgy, hogy a fa, illetve a pellet lesz a jövő energiahordozója. A magyarországi piac egyelőre csekély, ám az érdeklődés növekedése itt is kétségtelen, ezt az ártényezők mellett az orosz földgázszállításokkal kapcsolatos aggodalmak is elsősegítik.

A tavaly júniusban, beleznai (Zala megye) székhellyel megalakult Magyar Pellet Egyesületnek öt pelletgyártó tagja erre az évre együtt 99,4 ezer, jövőre 132,4 ezer tonna termelést tervez, igaz, főleg exportra. Vannak más hazai gyártók is. Az ágazat fellendítését szolgálhatja a visegrádi országok részvételével tervezett közép-európai együttműködés, amely Ausztria pelletpiaci szabályozását és gyakorlatát venné mintául.

Magyar Pellet Egyesület faforgács hőtermelő fölgáz pellet tűzelő
Kapcsolódó cikkek