Cégvilág

Félmillió ingyen könyv a Sony Readerhez

A Sony félmillió, a szerzői jog által már nem védett könyvet tesz elérhetővé elektronikus olvasó berendezésén. A fejlesztésre a Google segítségével kerül sor, a könyvtárba 1923 előtt kiadott művek kerülnek.

A Google első alkalommal nyitotta meg könyveket tartalmazó "páncélszekrényét" egy cég felé. A félmilliós bővítéssel a Sony olvasója már könnyen konkurálhat az Amazon Kindle-lel – írja az AP. A keresőóriás 1923 előtt kiadott könyveket tesz elérhetővé, ezeket ugyanis már nem illeti szerzői jogi védelem.

Hérodotosztól Dickensig a művek korábban pdf formátumban voltak elérhetőek, ami nem alkalmas a hordozható elektronikus könyvtárakban. Ezért a Google a kis berendezésekhez megfelelő EPUB (elektronikus publikáció) formátumba konvertálja azokat. Ez a kódolási mód gyakorlatilag az egész iparágnak megfelel, bár éppen az Amazon más formátumot használ a népszerű Kindle-hez. A nem titkosított EPUB anyagok előnye, hogy PC-n olvasható formátumba alakíthatóak.

A 300, illetve 350 dollárba kerülő Sony Readerhez tehát hamarosan 500 ezer könyv tölthető majd le. A 359 dolláros áron forgalmazott Amazon Kindle elektronikus könyvesboltjában jelenleg 259 ezer mű vásárolható meg.

elektronikus könyv könyvtár Kindle Sony Reader Google Amazon
Kapcsolódó cikkek