Cégvilág

Intel vezér: "Kemény" lesz a Windows átállás a netbookokon

Paul Otellini, az Intel vezérigazgatója egy konferencián úgy nyilatkozott: a Windows 7-re történő átállás nehézségeket okoz majd a netbook tulajdonosok számára, mivel ezeket a PC-ket kiemelten árérzékeny felhasználók vásárolják meg.

Komoly kihívás áll a Microsoft előtt: a cégnek úgy kell "eladnia" a Windows 7-re történő upgrade-et, mint takarékossági lépést – írja a PC World. A cég a negyedik negyedében 8 százalékkal kevesebb bevételt gyűjtött a Windows eladásokból, mivel a felhasználók egyre nagyobb arányban vásárolnak olcsóbb netbookot, amelyen Vista helyett XP vagy Linux fut.

Chris Liddell, a Microsoft pénzügyi igazgatója bejelentette: a cég jelenleg egy netbook kompatibilis Windows 7-en dolgozik, a fejlesztés célja egyértelműen a hagyományos legjövedelmezőbb Windows ágazat bevételeinek növelése. A feladat viszont nem egyszerű, mivel a netbookok árát alacsonyan kell tartani, ezért az operációs rendszert két verzióban adják ki: a Starter kiadás egyszerre maximum három alkalmazást képes kezelni. Aki többet szeretne, annak meg kell vásárolnia a drágább Premium verziót.

Az Intel vezére szerint viszont az átállás nem lesz egyszerű. Paul Otellini egy befektetői konferencián elmondta: a nehézséget éppen az árérzékenység adja, mivel a netbook tulajdonosok számra az anyagiak állnak első helyen. A Microsoft tervei az Intel stratégiájával is ellentétesek: a cég kifejezetten a netbookok számára fejlesztette az Atom processzort. Ha a vásárlók nem költenek többet egy erősebb hardverre, miért fordítanának több pénzt operációs rendszerrel – merült fel az Intel vezetésében.

netbook Vista atom windows XP Intel Microsoft Otellini
Kapcsolódó cikkek