Cégvilág

Kisigmándi széltornyok

Fontos mérföldkőhöz érkezett az Iberdrola Renovables kisigmándi szélerőműparkjának építése, február végén elkészült az első ütem 25 széltornya közül az utolsó is – tudtuk meg Brand Évától, a spanyol cég magyarországi képviselőjétől. Jelenleg a 48+2 megawatt összteljesítményű szélerőmű tesztelése folyik, legkésőbb június 30-tól azonban már megkezdik a létesítményben termelt elektromos áram kereskedelmi értékesítését is.

A tél végén befejeződött építkezéssel azonban a kisigmándi projektnek csak az első szakasza zárult le, a világ szélerőműpiacának egyik legnagyobb szereplője, az Iberdrola további két fázis megvalósítását tervezi a Komárom-Esztergom megyei település mellett. Az idén kezdődő fejlesztés első ütemében 19 széltornyot építenek 38 megawatt, míg a második fázisban újabb 18 torony készül el 36 megawatt teljesítménnyel – közölte Brand Éva.

Az összesen 50 megawatt teljesítményű szélerőműpark az Iberdrola által ellenőrzött Kaptár Kft. beruházása. A céget a Callis Zrt.-től vette meg a spanyol cég egyik leányvállalata, a Magellan Investment Kft. (A Mavir Zrt. 2005-ben meghatározott kvótája szerint 2011-ig összesen 330 megawatt teljesítményű szélerőművet lehet építeni Magyarországon. A Callis ennek majdnem a felét, 150 megawattra szóló engedélyt nyert el.) A kisigmándi szélerőműpark generálkivitelezője a Gropius Zrt. volt, a szélturbinákat a spanyol Gamesa gyártotta.

A fejlesztésekkel kapcsolatban Brand Éva kiemelte, valamennyi létesítmény üzemeltetése az Iberdrola kezében marad, a spanyol társaság a magyarországi leányvállalatán keresztül látja el ezt a feladatot.

A magyarországi beruházások jól illeszkednek az Iberdrola Renovables kelet-közép-európai terjeszkedési stratégiájába. Ugyanis a cég a régió más piacain is jelen van, így Lengyelországban 6 szélparkban már 160,5 megawatt teljesítményű létesítményt helyezett üzembe, Észtországban pedig az ország legnagyobb, 150 megawattos szélerőművének építésére készül. Az Iberdrola Renovables 2008-ban világszerte összesen 2204 megawatt teljesítményű szélerőművet telepített, így az év végére a társaság szélparkjainak összteljesítménye elérte a 9302 megawattot. A már kész létesítmények közül a kontinensen a legtöbb (4526 megawatt) Spanyolországban működik, a külpiacok közül a legtöbbet (2008 végén 2876 megawatt) az Egyesült Államokban építette fel a spanyol társaság. Az Iberdrola jelentős fejlesztésekre készül a kelet-európai régióban, a társaság közlése szerint összesen 3729 megawatt kapacitást jelentő szélerőmű-fejlesztés áll előkészítés alatt a térség országaiban.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek