Cégvilág

Megújította asztali számítógépeit az Apple

Az Apple új iMac, Mac mini és MacPro modelleket mutatott be. Az elemző szerint a frissített sorozat nem jelent különleges változást, de az ár-érték arányra egyre nagyobb hangsúlyt fektető piacon az első helyre pozícionálja a Macintosh gyártóját.

Az új széria zászlóshajója a 24 hüvelykes iMac, amelyet kétszer akkora memóriával és tárhellyel szerelnek, mint 20 hüvelykes elődjét, úgy, hogy megtartják annak 1 499 dolláros (369 ezer forint) árát – írja az AP. A most bemutatott eszközök között szerepel egy új 20 inches és két 25 inches desktop, 1 199-2 199 dolláros (297 ezer – 541 ezer forint) áron.

"Semmi eget rengető, de ma az ár-érték arány fontosabb, mint valaha, az új készülékek pedig ebből a szempontból első helyre pozícionálják az Apple-t" – mondta az Oppenheimer elemzője. A Calyon Securities szakértője szerint a széria pozitívan hozzájárulhat a cég márciusban végződő negyedévéhez, bár kérdés, hogy nem túl magasak-e az árak. Shebly Seyrafi szerint nem biztos, hogy az árcsökkentés nélküli teljesítménynövelés jó üzletpolitika, mivel a jelenlegi gazdasági klímában nagy az igény az olcsóbb termékekre.

A rivális Dellhez és HP-hoz hasonlóan az Apple is egyre kevesebb asztali számítógépet ad el, ahogy a felhasználók notebookra váltanak. A decemberben végződő negyedévben 25 százalékkal kevesebb desktop talált gazdára, míg a netbookok eladásai 34 százalékkal emelkedtek. A Gartner előrejelzése szerint a kép még sötétebb lesz: az elemző cég 2009-ben az asztali számítógépek eladásának további 32 százalékos csökkenését jósolja, miközben a notebook szektorban 2,7 százalékos növekedéssel számol.

iMac Macintosh Gartner mac Oppenheimer Apple sorozat notebook széria desktop Calyon elemző
Kapcsolódó cikkek