Cégvilág

Össztűz a hamis gyógyszerekre - új honlap indult

Hazánkban nincs gyógyszerhamisítás, ám terjed az ismeretlen eredetű, piacokon, interneten kínált szer. Az életveszélyes pirulák ellen új honlapot indított a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület.

A világon forgalomba kerülő orvosságok 6-10 százaléka hamisítvány, havonta 10-15 millió hamis tablettát foglalnak le az határőrei. A veszélyek kivédésére a www.hamisgyogyszer.hu honlapot alapítottak amelyen minden fontos információ megtalálható a gyógyszerhamisításról, a hamis gyógyszerek veszélyeiről – erősítette meg a hírt a Világgazdaság Online-nak Székely Krisztina, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás munkacsoportjának vezetője.

Ma már nem csak a fejlődő országokban, de Európában is egyre több országban árulják a hamis gyógyszereket, köztük fájdalomcsillapítókat, antibiotikumokat, potencianövelő- és, koleszterincsökkentő készítményeket, de ma már különféle daganat ellenes készítmények is találhatók a feketepiacon. A hamis vagy bizonytalan eredetű gyógyszerek potenciálisan életveszélyesek, minőségük kétes, gyakran nem tartalmazzák a megfelelő hatóanyagot, vagy nem a kívánt mennyiségben, illetve nem az ígért hatóanyagokat tartalmazzák. Gyakran szennyező anyagok is fellelhetők bennük. Ezért aki bizonytalan eredetű, bizonytalan helyről származó készítményhez jut, azt vigye be az Országos Gyógyszerészeti Intézetbe (OGYI) kivizsgálásra – mondta az elnök asszony. Az OGYI-ban gyakorlati tanácsokat adnak a szakemberek.

Székely Krisztina arra figyelmeztetett: vényköteles gyógyszert csak a gyógyszertárakban szabad vásárolni, s a nem vénykötelest is ellenőrzött helyen, a hivatalos kereskedelmi hálózatokban. Nagy-Britanniában arról számoltak be a szakemberek, hogy az államilag fenntartott egészségügyi intézményekbe is bejutottak a veszélyes készítmények, az Interpol jelentése szerint a hamis gyógyszerek eladásából származó bevételekből az Al-Kaida is részesült – tájékoztatott a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület.

Hazánkban legális helyeken nem találtak még hamis gyógyszert, de az internetes portálokról megrendelhetők. Arra is van példa, hogy a patikákban korábban kiváltott, vagy a kukákból kiszedett orvosságokat a piacokon árusítják. A Hamisítás Elleni Nemzeti testület a honlap elindítása mellett orvosi rendelőkben elhelyezett szórólapokon, újsághirdetésekben és egészségügyi portálokon hívja fel a figyelmet a Magyarországon is egyre nagyobb problémát okozó hamis gyógyszerek fogyasztásának veszélyeire.

hamis gyógyszer ogyi Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Székely Krisztina www.hamisgyogyszer.hu
Kapcsolódó cikkek