Cégvilág

Riadtan fogadta az egészségügyi szakma a legújabb tervezetet

Riadtan fogadta a szakma a hírt: megszűnhet a kórházak gyógyítási teljesítményvolumen-korlátja (tvk). Pedig ha a kormány ezen a héten rábólint a szaktárca javaslatára, eltörlik az ötéves kvótát, s valamennyi egészségügyi beavatkozásért fizet majd a biztosító.

A javaslat szerint az Egészségbiztosítási Alap ez évi 743 milliárd forintos gyógyítókasszájának kétharmadát fix összegben kapnák meg az intézmények, a fennmaradó rész pedig úgynevezett lebegőkasszaként működne – mondta lapunknak Székely Tamás egészségügyi miniszter.

Ez utóbbi miatt véli úgy Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke, hogy mégsem szűnik meg igazán a korlátozás, hiszen a gyógyításra fordítható összeg egyharmadát továbbra is teljesítményarányosan kapnák az intézmények, s fix összegről lévén szó, minél több beteget látnak el, annál kevesebb lenne az egy páciens gyógyítására eső pénz. A szövetség számítása szerint ez a finanszírozásváltozás főleg a kisebb kórházakat hozná nehéz helyzetbe.

Márpedig, mivel egyelőre megfeneklett a szerkezetváltás, a meglévő intézményrendszerrel kell ellátni a feladatokat, s a páciensek járóbeteg-ellátásba terelése nem megy egyik napról a másikra – állítja az elnök. Így aztán a mára hatvanmilliárd forintos adósságot görgető fekvőbeteg-intézmények további eladósodása várható, különösen azért, mert nincs tartalék.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

biztosító adósság kormány Székely Tamás egészségbiztosítási alap szaktárca kórház
Kapcsolódó cikkek