Cégvilág

Széles sáv: van hova fejlődni

A mobilpiacon bekövetkezett változásokat, legfőképpen a széles sávú szolgáltatások, illetve előfizetések felfutását emlegeti legtöbbször Magyarországgal kapcsolatban az Európai Bizottság az egyes tagországok hírközlési piacait vizsgáló éves jelentésében. Emellett a vezetékes szegmensben a pozitív fejlemények közé sorolja még az internetalapú televíziózás (IPTV), illetve a kombinált előfizetői csomagok kellő ütemű terjedését, továbbá kedvező fejleménynek minősíti a távközlési piacon a fogyasztók védelmének erősödését.

Megjegyzi ugyanakkor, hogy a magas mobil- és a növekvő vezetékes internetpenetráció ellenére még van mit tenni a széles sávú világhálós elterjedtség, valamint a vezetékes piaci versenyben kulcsszerepet játszó helyihurok-átengedések számának növelésére – olvasható a Magyarországra vonatkozó fejezet bevezetőjében. A vezetékes széles sávú szolgáltatások esetében a tavaly júliusi adatok szerint a 27 tagország átlagában 100 főre 21,7, míg Magyarországon 15,7 előfizetés jutott. Hazánkban ugyanakkor – 2007-hez hasonlóan – 2008 első felében is az EU27 növekedési ütemét meghaladó mértékben (10,4 százalékkal) nőtt a vezetékes széles sávú vonalak száma.

A mobilpiacot illetően a jelentés hangsúlyozza, 2008-ban folytatódott az előfizetők számának emelkedése; a penetráció több mint 10 százalékponttal nőtt, miközben az ügyfélszámon belül 39 százalékra ugrott a havidíjas csomagok aránya.

Magyarországon egyre több kábel- és ADSL-szolgáltató kínál hármas kombinációjú (kábel-, internet-, telefon-) előfizetői csomagokat; mint ismert, a múlt év őszén a Magyar Telekom is beszállt a versenybe. Szolidan terjed az IPTV, a kimutatások szerint 2008 első felének végén a lakosság 0,15 százalékát érte el.

A jelentés külön kiemeli a távközlési piac fogyasztóvédel-mi szabályozását. Megszülettek ugyanis az ehhez szükséges jogszabályok, többek között az is, amely előírja az internetszolgáltatók számára, hogy az előfize-tőiket megfelelően tájékoztassák szolgáltatásaik minőségéről.

A bizottság a hazai szakhatóság tevékenységével kapcsolatban kiemeli az ez év januárjától bevezetett költségalapú mobilvégződtetési díjakat, valamint a meghatározó vezetékes szolgáltatók által felszámított összekapcsolási díjak átlagosan 20 százalékos csökkentését is.

Gyakran váltunk ADSL-előfizetést                    

Az ADSL-előfizetők 24 százaléka vált évente szolgáltatót, 85 százalékuk az ár miatt. A váltás másik legfőbb oka a műszaki paraméterekben rejlik – derül ki az EnterNet internetszolgáltató felméréséből. Operátort 52 százalékban rábeszélésre cserélnek a magyarországi ügyfelek, kicsit kisebb azoknak az aránya, akik aktívan és tudatosan keresnek maguknak új szolgáltatót. VG

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek