Cégvilág

Szeptember 11-nél is nagyobb zuhanást várnak a légicégek

A Nemzetközi Légiszállítási Szövetség (IATA) vezérigazgatója szerint a légitársaságok idén 4,7 milliárd dolláros veszteséget könyvelnek majd el a gazdasági válság következtében. A szektor nagyobb visszaesést szenved majd el, mint a szeptember 11-i terrortámadásokat követően.

Az IATA most korrigált előrejelzésében mintegy kétszer akkora veszteséggel számol, mint a decemberben kiadott prognózisban. Giovanni Bisignani, a szövetség vezérigazgatója az AP-nek úgy nyilatkozott: a keresletcsökkenés még a néhány hónappal ezelőtt előrejelzettnél is sokkal gyorsabban következett be.

Bisignani szerint az ágazat jóval nagyobb visszaesést szenved majd el, mint a szeptember 11-i terrortámadások után. Az IATA adatai 62 milliárdos, 12 százalékos veszteséget jelez. A szövetség 7,5 százalékos kereslet- és ugyanekkorra kapacitáscsökkenésre számít idén.

A 230 légitársaságot összefogó szervezet szerint 2009-ben 5,7 százalékkal csökken a légiutasforgalom, 13 százalékkal pedig a légi teherszállítás. A trenddel egyedül az Észak-amerikai kontinens megy szembe, itt várhatóan 100 milliós összevont profittal jó évet zárnak a légitársaságok.

légiközlekedés légiforgalom IATA légiutas válság
Kapcsolódó cikkek