Cégvilág

Tejpiaci válság - Segítené a termelőket a kormány

Jelentősen könnyítené a szaktárca a szarvasmarhatelepek beruházási követelményeit az Új Magyarország vidékfejlesztési program (ÚMVP) pályázatainál az egyre mélyülő tejpiaci válság miatt – derült ki a minisztérium koordinálásával működő termékpálya-bizottság tegnapi ülésén.

Az ÚMVP fejlesztési csomagja a trágyakezelésre, a gépbeszerzésre, illetve az építési és értéknövelő beruházásokra vonatkozik. A korszerűsítéseket részben az környezetvédelmi elvárásai miatt kell végrehajtaniuk az állattenyésztő cégeknek. Értesüléseink szerint enyhítenének azokon az előírásokon, amelyek az uniós források igénybevételét a meglévő foglalkoztatotti létszám és állatállomány megtartásához kötik.

Ma ugyanis a vállalkozások egy részének kényszerűségből vissza kell fogni a tevékenységét, és ez az uniós források felhasználásánál kizáró ok lehet. Emellett a tárca várhatóan egy évvel meghosszabbítja egyes beruházások 24–36 hónapos eddigi megvalósíthatósági idejét is.

A minisztérium adatai szerint a piaci szereplők az ÚMVP-fejlesztésekre felhasználható, 250 milliárd forintos pénzkeretéből 220 milliárdot „jegyeztek le”, de eddig meglehetősen kevés, mindössze 27-30 milliárd forintnyi támogatást hívtak le. Ezért a tárca mostantól a megpályázott összegek 20 százalékát előlegként kiutalná az igénylőknek, a termelői érdekképviseletek viszont 40 százalékot sürgetnek.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

tej Új Magyarország vidékfejlesztési program gazdák tejtermelő tejpiac ÚMVP szarvasmarha pályázat
Kapcsolódó cikkek