Cégvilág

Tovább romlott a helyzet - Ismét tüntethetnek a tejtermelők

Folytatódhatnak a termelői demonstrációk a hazai tejpiacon, mert az elmúlt év vége óta tovább romlottak az értékesítési lehetőségek – állapította meg tegnapi ülésén a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ).

Az állattartók tavaly novemberben többször is tiltakoztak az üzletláncok logisztikai központjainál, mivel megítélésük szerint a hálózatok indokolatlanul nagy teret engednek a sokszor rossz minőségű importnak. Elképzelhető, hogy a magyar gazdálkodók összehangolják megmozdulásaikat a hasonlóan nehéz helyzetben lévő szlovák és cseh termelők tavaszra tervezett demonstrációival – hangzott el.

A tejtermelők 18-20 százalékának ma egyáltalán nincs felvásárlási szerződése, mert a feldolgozók – éppen a belpiacot szűkítő miatt – a korábbinál kevesebb tejet vesznek át – mondta Krajcsovicz András, a MOSZ szarvasmarha-tagozatának elnöke.

A többi gazdálkodó felvásárlási megállapodásai is csupán néhány hónapra szólnak, szemben az eddig megszokott éves időtartammal. Általános tapasztalat, hogy a tejipari cégek alapanyagigényük 80-85 százalékára kötnek csak szerződéseket, a fennmaradó mennyiséget pedig az azonnali (spot) piacon szerzik be

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

tejtermelő Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége MOSZ tüntetés gazdálkodó
Kapcsolódó cikkek