Cégvilág

Újabb szmogriadó? Szennyezett a városok levegője

Ismét fenyeget a légszennyezettség, a szálló por mennyisége több városban az egészségügyi határérték körül volt. Budapesten a szmogriadót megsértőkre akár 100 ezer forint bírságot is kiszabhatnak.

Kazincbarcika és Miskolc környékén ma reggel az egészségügyi határérték felett volt a levegőben mért szennyezettség. Nem sokkal jobb a helyzet Várpalota, Pécs és Sopron környékén és Budapesten. A fővárosban - a közgyűlés határozata alapján - a jövőben 100 ezer forintig terjedő pénzbírságot kaphatnak azok az autósok, akik megszegik szmogriadó-rendeletet.

A szálló por elnevezés a levegőben előforduló, folyékony vagy szilárd halmazállapotú részecskékre vonatkozik. Az aeroszol részecskék élettartama néhány perctől akár több hónapos időtartamig terjedhet a részecskék méretétől és tömegétől függően. Méretük 0,001 és 100 mikrométer közé esik. Az egészségre gyakorolt hatásuk függ a méretüktől, ugyanis a nagyobb méretű szemcsék megakadnak az orrunkban, míg az egészen kicsik lejutnak a tüdő mélyére - olvasható a Levegő Munkacsoport ismertetőjében, amelyet az időkép.hu közöl.

Tartalmazhatnak kormot, szerves anyagokat, nehézfémeket, azbesztet. Nagy részük rákkeltő. Egységes egészségügyi határérték megállapítása igen bonyolult, mert sok aeroszol képző anyag már egészen kis mennyiségben is nagyon káros lehet. Az azbeszt belégzés útján kerül az emberi szervezetbe és rákot, vagy úgynevezett azbesztózist okozhat.

A közúti forgalom is felelős a levegőben megtalálható azbesztszennyezésért (a fék- és kuplungtárcsák kopása következtében). Hazánkban országos programok szolgálnak az azbesztmentesítésre. Ennek hatására az azbeszt mennyisége jelentősen csökkent a levegőben, azonban a molibdén mennyisége nőtt.

A dízel üzemű járműveknek számottevő az aeroszol kibocsátása, de a kerekek is felverik a port, amit a levegőben aeroszolnak nevezünk. A városi aeroszolok összetétele nehezen meghatározható, a részecskékre rátapadnak egyéb szennyezők például nehézfémek. Az Egészségügyi Világszervezet nem ad meg határértéket a közlekedésből (elsősorban a dízelüzemű járművekből) származó részecskék koncentrációjára, mivel álláspontja szerint nem létezik olyan alacsony koncentráció, amely biztosan nem károsítja az egészséget.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek