Cégvilág

Újabb társbefektetők kerestetnek

Csaknem 28 magyar kiállító és részt vevő cég képviseli az idén Magyarországot a világ legnagyobb ingatlanos fórumán, a tegnap kezdődött MIPIM-en. Mérföldkőnek számít, hogy a rendezvény történetében először van jelen nagy (150 négyzetméteres) standdal a budapesti régió. Több fővárosi ingatlanfejlesztő, a Fővárosi Önkormányzat és a kormányzat – a Budapest Business Region (BBR) marketingklaszter segítségével – együttesen mutatja be a nagyobb magán- és közpénzből fizetett projekteket. Külön kerekasztalt rendeznek a fővárosi fejlesztésekről, s Bajnai Gordon gazdasági és fejlesztési miniszter a hét második felében nemzetközi sajtótájékoztatón mutatja be a beruházásokat, amelyekhez most újabb társbefektetőket keresnek.

Az idén azonban viszonylag könnyebb dolga van a magyar fővárosnak, hiszen a cannes-i fesztiválpalotában legalább egyharmaddal kevesebb a kiállító, mint tavaly, így talán hatásosabb lehet a megjelenése. Az, hogy Budapest az innovációs készségre, a k+f központokra és más, magasabb hozzáadott értéket nyújtó ágazatokra helyezi a hangsúlyt – és ehhez a korábbinál kiszámíthatóbb gazdasági stabilitás párosul –, meggyőzheti a nagybefektetőket ingatlanos és pénzügyi fronton egyaránt – említette a magyar stand bemutatásakor Gulyás Kovács Gergely, a DunaCity projektjét készítő társaság vezetője, a BBR elnöke.

A szakértő úgy látja: ugyancsak jó esély a befektetők meggyőzésére az a nekik rendezett üzleti ebéd, amelynek szponzorálását Budapest elnyerte Prága és Varsó elől. Nyolcvan óriáscég stratégiai döntéshozója lesz jelen, ők évekre előre terveznek, s ha jók az érveink, lendíthetnek a gazdaságon és persze az ingatlanpiacon is – tette hozzá.

A magyar piac fundamentumainak jelenleg nagyon kicsi a súlya: a befektetők látják, hogy akár Londonban is vásárolhatnak irodaépületeket 7,5 százalék körüli hozamszinteken; minek vegyenek hát drágábban budapesti épületeket, még ha jó minőségűek is? Az eladásra kényszerülő tulajdonosoknak mindenképpen szem előtt kell tartaniuk ezt az elvárásaik megfogalmazásakor. A hozamok Budapesten is visszatérnek a 2002/03-as szintekre – összegezte Rémi Couture, a Colliers International piackutatási igazgatója a tegnap megjelent jelentésben.

Stephen Morris, a DTZ nemzetközi ügynökség budapesti irodájának egyik vezetője arról beszélt lapunknak, hogy az idén már a bérlők diktálnak, a tulajdonosok és a bérbeadók meg úgy táncolnak, ahogy a bérlők akarják.

Noha a pontos hatás természetesen városról városra és országról országra változik, egyértelmű, hogy a világ ingatlanpiacai a globális pénzügyi és gazdasági nyugtalanság befolyása alatt állnak – fogalmazott a CB Richard Ellis (CBRE) nemzetközi ingatlanügynökség a Globális nézőpont című, 2008 negyedik negyedévére vonatkozó összefoglalójában. Nick Axford, a cég európai kutatási vezetője szerint az ingatlanbefektetési tranzakciók értéke tavaly Európában 53 százalékkal csökkent, nagyjából a világátlaggal (–59 százalék) megegyezően. A Lehman Bro-thers befektetési bank összeomlását követően a negyedik negyedben különösen alacsony volt a befektetési aktivitás mindenhol. Néhány piacon, ahol a hozamok leginkább emelkedtek, már tapasztalható némi befektetői érdeklődés – várnunk kell arra, hogy kiderüljön, vajon ez már a fellendülés első, visszafogott lépése-e. Ahogy a saját tőkéből finanszírozó befektetők az egész világon a kellő pillanatra várnak, hogy piacra léphessenek, és a kényszerből szült eladások száma valószínűleg nő, a befektetési aktivitás 2009 folyamán lendületet kaphat; a nagy kérdés természetesen, hogy mikor – fűzte hozzá.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek