Cégvilág

Üzemanyagcellás autót dob a piacra a Daimler

A német Daimler AG bejelentette: Európában még ebben az évben piacra dobja első üzemanyagcellás autóját, az F-Cellt. Ezzel a vállalat a kontinensen elsőként építi be a technikát egy szériagyártású modellbe. A bevezetést eredetileg 2010-re tervezték, de a márkaépítést előtérbe helyezve a nyilvános értékesítést egy évvel előre hozták. A Daimlert korábban sokat bírálták amiatt, hogy a környezetvédelmi célú fejlesztésekben nagyon lemaradt a versenytárs BMW-vel szemben, amely Hydrogen 7 modelljével már néhány éve teszteli az üzemanyagcellás technológiát.

Az üzemanyagcella alkalmazása azonban nem oldja meg egyik napról a másikra a globális közlekedési problémákat. Mivel a technika egyelőre nagyon költséges, a Daimler is csupán néhány száz darab eladását tervezi az első évben. Az értékesítéshez külön lízingkonstrukciót dolgoztak ki a vállalatnál, hogy a drága autók vásárlását segítsék. További problémát jelent a töltőállomások hiánya. Az infrastruktúra kiépítése azért is fontos, mert az új technológiával hajtott autók maximális hatótávolsága jelenleg 400 kilométer.

A most piacra kerülő gépkocsik esetében meglepő módon még a környezetvédelmi elvárások sem teljesülnek maradéktalanul. Az üzemanyagcella előállítása ugyanis nagy energiaráfordítással jár, amelyet főképpen fosszilis energiahordozókkal fedeznek. VG

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek