Cégvilág

Vasárnaptól ismét elzárhatják a gázcsapot

Oroszország egyértelművé tette, hogy vasárnaptól ismét szüneteltetheti az Ukrajnán keresztül futó vezetékekbe irányuló gázszolgáltatást.

Az ukrajnai belpolitikai válság lassan már az európai gázellátást fenyegeti: legalábbis erre utal Vlagyimir Putyin csütörtöki nyilatkozata. "A kijevi eseményeket ukrán belügynek tekintjük, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy milyen negatív következményekkel járhatnak az események az ukrán és az európai fogyasztók számára" - mondta az orosz miniszterelnök a csütörtöki moszkvai kormányülésen.

Putyin szerint a nemzetbiztonsági szolgálatok Naftogaz elleni fellépése, a cég vezetőinek őrizetbe vétele, valamint a hírek szerint az Ukrajnában lévő gáz lefoglalására irányuló szándék mélységesen aggasztó.

A Gazprom egyik a Spiegel Online-nak nyilatkozó képviselője szerint a Naftogaz kijevi székházának lerohanása veszélyezteti Ukrajna tartozásának átutalását, mivel azt az állami energiacégnek kellene rendeznie. Ezzel szemben Viktor Juscsenko ukrán elnök szerdán bejelentette, hogy Ukrajna tartozásának 80 százalékát már átutalta a Gazpromnak.

A januárban tíz évre megkötött kétoldalú szerződés értelmében Ukrajnának március 7-ig kell kifizetnie a februári gázimportért mintegy 360 millió dollárt. A Naftogaz eredetileg azt jelezte, hogy ezzel problémák lehetnek, mert a belső fogyasztók tartoznak, de szerdán már közölte, hogy az összeg mintegy 80 százalékát már átutalta. Viktor Juscsenko ukrán elnök titkárságának csütörtöki közlése szerint 310 milliót utaltak már át.

Az ügy előzménye, mint arról beszámoltunk, szerdán a Nemzetbiztonsági Szolgálat (SZBU) nyomozói kommandósok kíséretében megrohanták a Naftogaz épületét és házkutatást tartottak, főleg a Julija Timosenko kormányfő által aláírt tízéves gázszállítási szerződés eredeti példányát keresve. Mint később kiderült, az akcióval meg akarták akadályozni, hogy a RoszUkrEnergo tulajdonát képző, ukrajnai tárolókban lévő 11 milliárd köbméter gáz a Naftogaz tulajdonába kerüljön.

Egy kijevi bíróság este leállította a nyomozást, de az SZBU emberei ennek ellenére a Naftogaz egyik leányvállalatánál akartak csütörtökön házkutatást tartani, majd amikor ezt ott nem engedték, erről jegyzőkönyvet készítettek és távoztak.

A Naftogaz elleni hatósági fellépés egyben a Viktor Juscsenko ukrán elnök és Julia Tyimosenko miniszterelnök közötti újabb pengeváltás is. Tyimosenko írta ugyanis alá az Ukrajna számára nehéz helyzetet okozó megállapodást Putyinnal, miszerint Kijev a Naftogaz-on keresztül intézi a gázszállításokat, valamint jelentős felárat fizet a Gazpromnak. Mind az elnököt, mind a miniszterelnököt éles bírálatok érték Ukrajnán belül a "megalázó" szerződés miatt.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek