Cégvilág

Vigyázat! - A lakásban lévő routert is megtámadja a féreg

A Psyb0t-nek nevezett, most felfedezett féreg az első, amely a felhasználók lakásában elhelyezett routereket és kábelmodemeket is képes megtámadni, köztük olyan népszerű márkákat is, mint a LinkSys vagy a Netgear.

A Bluepill néven is ismert Psyb0t hatezer ismert felhasználónévvel és tizenháromezer jellemző jelszóval rendelkezik. Mivel a legtöbb, otthon használt router és kábelmodem nem korlátozza a bejelentkezési kísérleteket, a féreg gyakorlatilag bármeddig próbálkozhat a betöréssel – írja a PC World. Mint sok már kártevő, siker esetén ez is botnetet épít ki, vagyis a szerző parancsait viszi át számtalan rendszerre.

A legtöbb érintett nem tudja, hogy fertőzött, ezt a férget nehéz felderíteni. A DroneBl blog szerzői szerint nem kell túlbecsülni a Psyb0t jelentőségét, ugyanakkor megjelenése veszélyes, mivel általa könnyebbé válik a személyes adatok eltulajdonítása. A féreg ellen a legjobban a jelszó lecserélésével lehet védekezni, semmiképp nem tanácsos a router gyári kódját használni. Ha felmerül a fertőzés gyanúja, egy gyári resettel megsemmisíthető a féreg.

kábelmodem jelszó féreg router adat
Kapcsolódó cikkek