Cégvilág

Gyeripaszka: A világ leghatékonyabb alumíniumgyártója leszünk

A RuszAl orosz aluminiumóriás közölte: ezév első negyedében 554 millió dollárral csökkentette a költségeit, ez a fele az egész évre tervezett összegnek.

A The Moscow Times által idézett közlemény szerint a menedzseri költségeket 60 százalékkal, a nyersanyagokra fordított kiadásokat 35 százalékkal, a termelési költségeket pedig 23 százalékkal fogták vissza. A vállalat az év végéig további 26 százalékkal növelné a megtakarításait, hogy így elérje az 1,1 milliárd dolláros célt.

A becslések szerint 14 milliárd dolláros adóssággal küszködő RuszAl dolgozói azonban úgy vélik, az önköltségek lefaragása a hatékonyság és a biztonság rovására megy. Az alumíniumóriás szóvivője viszont kijelentette, hogy a költségek csökkentése nem hat ki a technológiai folyamatra, a bányában végzett munka biztonságára, és hogy a bányászok megjegyzései nem tükrözik a teljes helyzetet a RuszAl bányájában.

A vezérigazgató, Oleg Gyeripaszka egyúttal közölte: megelőző lépéseik megerősítik a RuszAl pozícióját, mint a világ leghatékonyabb alumíniumgyártóját. A RuszAl tartozását 14 milliárd dollárra becsülik, ez az egyik legmagasabb az orosz iparban. A cég mintegy hetven bankkal írt alá megállapodást, ennek értelmében március 11-ig nem követelték a 7,4 milliárd dolláros tartozást és jelenleg átsrukturálási tárgyalásokat folytat a vállalat a pénzintézetekkel.

Az alumínium ára csaknem 60 százalékkal csökkent július óta, a kivitel 2009 első negyedévében 7,2 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év hasonló időszakában.

alumínium Gyeripaszka gyárt Rusal
Kapcsolódó cikkek