Cégvilág

Még erősebb a nyomás, tovább eshetnek a bérleti díjak

Ezekben a hetekben stabilizálódhat a budapesti irodapiacon a bérleti díjak januárban kezdődött csökkenése. A bérbeadók, tulajdonosok még erősebb nyomás alá kerültek, s újabb kedvezményekre kényszerülnek.

Minthogy az idén lassul az új fejlesztések piacra kerülése – több ütemet vagy egész beruházásokat elhalasztottak –, némileg megnyugodhatnak azok, akik a túlkínálat nemkívánatos emelkedésétől tartottak.

Balla Ákos és Murai Krisztián, a Colliers International szakértői egyetértettek abban, hogy a bérbeadók jelenleg túlkínálattal szembesülnek, miközben pozitív cash flow-t kell produkálniuk. Egy átlagos bérlő esetében a bérleti díj az árbevétel 1-2 százalékát teszi ki, tehát a kihívást inkább a negatív nemzetközi gazdasági környezet, illetve a saját üzleti forgalmuk alakulása jelenti. A közeljövőben lejáró bérleti szerződések esetében mindenesetre a bérlőknek van most nagyobb mozgásterük.

Új jelenség a piacon a bérbeadók részéről tapasztalható proaktív hozzáállás a szerződések rugalmas újratárgyalására, akár rövidebb távú, két-három éves bérleti időtartammal. Ingatlant értékesíteni vevők hiányában szinte nem is lehet – jegyezték meg.

A modern irodaállomány 2009 első negyedévének végére megközelítette a 2 150 000 m2-t. Összesen 48 439 m2 új irodaterületet adtak át, ez 15 százalékkal több a 2008. első negyedéves szintnél. A három újonnan átadott irodaház közül egy lett bériroda: a Könyves Kálmán körúti Parkway irodaház első fázisa (11 700 m2), amelynek teljes irodaterületére a MÁV írt alá bérleti szerződést még tavaly.

Felavatták továbbá az MKB Bank (12 339 m2) és az MVM (24 400 m2) székházát, ezek a bérlő egyéni igényei szerint készültek a XIII. és a III. kerületben – adta közre a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fóruma (tagjai: CB Richard Ellis, Colliers International, Cushman & Wakefield, DTZ, Jones Lang LaSalle).

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

bérlet szerződés cash flow parkway bérbeadó ingatlan MKB iroda MÁV colliers
Kapcsolódó cikkek