Cégvilág

Multik fogtak össze a HIV gyógyszerek fejlesztésére

A GlaxoSmithKline (GSK) és a Pfizer megállapodást kötött egy szakosodott világelső vállalat létrehozására, amely kizárólag HIV gyógyszerek kutatásával, fejlesztésével és ezeknek a kereskedelmével foglalkozik.

Az új vállalatot kiemelkedő gyártási technológia jellemzi majd, sokkal hatékonyabb, és szélesebb spektrumú lesz. mint a két gyógyszercég külön-külön. Piaci részesedése 19 százalékos lesz. A GSK kezdetben 85 százalékkal, a Pfizer 15 százalékkal részesedik a cégből.

Andrew Witty, a GSK vezérigazgatója úgy fogalmazott: ezután még hatékonyabban tudják majd eljuttatni a készítményeket azoknak az embereknek, akik a HIV/AIDS problémájával küzdenek. Ennek a különleges vállalkozásnak az alapját egy széleskörű termékportfólió, és gyártási erőforrások képezik, amelyek egyensúlyban vannak a vállalat bevételével, és töretlen kutatási elhivatottságával. Az új vállalat arra hivatott, hogy választ adjon a betegséggel kapcsolatos kihívásokra, és javítsa a kezelés elérhetőségét.

Jeff Kindler, a Pfizer vezérigazgatója az egyesítéssel a két cég egymást erősíti, egy vezető szerepű vállalatot hoznak létre, megerősítve elkötelezettségünket a betegség kezelése iránt. A cégek jelenlegi HIV vírus kezelésére használt termékeinek erősségével, csakúgy, mint a Pfizer HIV gyógyszerek gyártásával és a GSK globális terjesztési kapacitásával jó esély van arra, hogy új, még fejlettebb kezelési módokat juttassunk el a betegekhez még gyorsabban, és még hatékonyabban. Az új vállalat 11 terméket magában foglaló portfólióval rendelkezik, amiben piacvezető terápiás készítmények szerepelnek.

A 2008-as hivatalos adatok szerint a két cég körülbelül 1,6 milliárd fontos eladást generált, ami biztosítja az új vállalkozás pénzügyi stabilitását, és támogatja a kutatás-fejlesztést. A vállalat 6 innovatív termék további fejlesztését és gyártását kezdi el, amely magában foglal 4, II-es fázisban lévő gyógyszermolekulát is. Összesen 17 molekula áll majd rendelkezésére ahhoz, hogy fix-dózisú kombinációban fejleszthesse ki a HIV kezelésére alkalmas új készítményeket. Ezek fejlesztésére közvetlenül a GSK és a Pfizer kutatás-fejlesztési részlegei segítségével kerül sor.

GlaxoSmithKline HIV/AIDS Pfizer közös vállalat
Kapcsolódó cikkek