Cégvilág

Takarékos autópályavilágítás 13,8 millióért – Két év alatt megtérül

Bevált az M1–M7-es autópálya közös szakaszán tavaly három hónapon át tesztelt feszültségszabályozó készülék – tudta meg lapunk Kovács Zsolttól, az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. gépészeti és energetikai osztályának vezetőjétől.

A mérések szerint a technológia használata általánosságban is és az ÁAK által üzemeltetett sztrádákon is költségcsökkenéssel jár. Nagymértékű környezeti „megtakarítást” eredményez a kisebb áramfelhasználáson és a fényszennyezés minimumra szorításán keresztül.

A társaság a kísérleti (pilot) projekt eredményei alapján úgy döntött, a kezelésében lévő sztrádák közvilágítással ellátott szakaszain – a tizenhárom legnagyobb teljesítményű fogyasztási helyen, azaz transzformátorkörzetben – kiépíti a rendszert.

Közbeszerzéssel választotta ki a feszültségszabályozó készülékek beszállítóját, a nettó 13,8 millió forintos ajánlattal jelentkező CYEB Energetikai Megoldások Kft.-t. A cég készülékeinek köszönhetően ez év június 1-jétől már megtakarítási üzemben világítanak az ÁAK által üzemeltetett fényforrások.

Az adatok szerint a berendezés legalább 20 százalékos áramfelhasználás-csökkenést eredményez, ezenfelül mérsékli a fogyasztási helyen beépített, a hálózatot terhelő teljesítményt is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

áram áramfelhasználás fény transzformátor energetika takarékos feszültség
Kapcsolódó cikkek