Cégvilág

Törődés napja: a magas vérnyomás agyvérzést okozhat

Hazánkban évente közel 18 ezren halnak meg különféle agyi történések következtében, s 50 ezer új beteget regisztrálnak az orvosok.

A kezeletlen magasvérnyomás-betegség közel négyszeresére emeli az agyi érkatasztrófa vagy agyvérzés (stroke) kialakulásának veszélyét. A szomorú statisztikákat figyelembe véve szervezte meg a Magyar Hypertonia Társaság a Magyar Kardiológusok Társaságával és a Magyar Stroke Társasággal együttműködve, a Törődés napja című rendezvényt Debrecenben.

A kezdeményezés központi témája a magasvérnyomás-betegség és a szövődményeként megjelenő stroke (szélütés, agyi érkatasztrófa), hiszen az összes agyi érkatasztrófa közel 70 százaléka megelőzhető lenne a vérnyomás normalizálásával. Az agyvérzésben elhunytak 60-80 százalékában a hipertónia szerepel előzményként.

Az agyvérzés (szélütés, stroke) legjellemzőbb tünete a féloldali zsibbadás, végtaggyengeség, gyengeség beszédzavarral vagy anélkül. Néha kettős-látás, bizonytalan járás és szédülés a tünet. Ezekkel a tünetekkel azonnal orvoshoz kell fordulni. A szívinfarktushoz hasonlóan az agyi infarktusért is az erek szűkülete, elmeszesedése felelős.

Az agyér elmeszesedésekor az agy kisereinek falán mész rakódik le, az erek így fokozatosan beszűkülnek. Kezdetben ez semmilyen tünetet nem okoz, később azonban akadályozza, hogy oxigénhez és tápanyaghoz jussanak agy szövetei, ami elhalásokhoz vezethet az agyállományban. Ez kezdetben nem jár különösebb tünetekkel, később azonban emlékezetkiesés, a szellemi képességek hanyatlása, illetve később személyiségváltozás is kialakulhat.

Az Éljen 140/90 alatt! program keretében értékelt Hipertónia regiszter 2007-es adatai alapján az eredményesebben kezelt hipertóniás betegek aránya 5 százalékkal növekedett országosan. A Hipertónia regiszter eredményei alapján a testtömeg-index átlagos értéke a teljes vizsgált populációban magas (26,5 kg/m2) és minden korcsoportban kivétel nélkül meghaladta a túlsúlyos kategória 25-ös határértékét.

Ebben a tekintetben sajnos a Hajdú-Bihar megyei adatok kedvezőtlenebbek voltak még az országos átlagnál is, a pontos megyei átlagérték 28,3 kg/m2, tehát itt még túlsúlyosabbak az érintettek, mint általában. A testtömeg-indexhez hasonlóan a normális összkoleszterin aránya is negatív irányban tér el az országos átlagtól, hiszen a 30 százalék helyett, ebben a megyében csak 25 százalékban kielégítőek az eredmények Mivel a rossz vérnyomás és koleszterin szintek károsítják az erek falát, fokozottan kell figyelni az agyi érkatasztrófák megelőzésére és a kockázati tényezők megfelelő kezelésére.

halálozás agyi katasztrófa Törődés napja
Kapcsolódó cikkek