Cégvilág

A brit kormány támogathatja az Opel "ikertestvérét"

Lord Mandelson, a brit munkáspárti kormány gazdasági minisztere nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy az Opel "ikertestvérének" tekinthető Vauxhall autómárka pénzügyi segítséget kap az államtól.

A Vauxhall Ellesmere Portban és Lutonban lévő két gyártelepe összesen ötezer főt foglalkoztat. Lord Mandelson azt követően utalt az esetleges állami segítségre, hogy a Beijing Automative Industry Corporation (BAIC) beszállt a versenybe az Opel és a Vauxhall megszerzéséért (a hírt a német gazdasági minisztérium megerősítette) - tudósít a BBC.

A BAIC a negyedik ajánlattevő a Fiat, a Magna és a belga RHJ mellett a General Motors nehézségekkel küzdő leányának megszerzéséért folytatott versenyben. A német kabinet közlése szerint az amerikai anyavállalatnak kell kiválasztania a befektetőt, de mint hogy állami támogatást ígérnek a nyertesnek, Berlin szava sokat nyom a latban. Kedden a Fiat vezérével tárgyalt Angela Merkel kancellár. Információk szerint a német kormány ma esti ülésén hirdet győztest.

Az Opelnek otthont német tartományok vezetői két napja úgy nyilatkoztak: előfordulhat, hogy csődbe megy a General Motors német leánya, de ez "a legrosszabb forgatókönyv".

General Motors vauxhall Merkel befektető autógyár Magna fiat Opel
Kapcsolódó cikkek